Izvor:
15.10.2019 u 20:35
0

MANDARINE SU OBAVEZNE NA TRPEZI: Jačaju imunitet, sprečavaju gojaznost i ublažavaju anksioznost! (FOTO)

Kako bismo zaštitili telo od gripa i prehlada, vitamin C nam je neophodan, a naročito tokom jesenjih dana. Veliku količinu ovog vitamina sadrže mandarine, a čak dva puta više nego narandže. Takođe, sadrže folnu kiselinu, kao i beta karoten. Međutim, to nisu jedini razlozi zbog kojih bi trebalo da što češće konzumirate mandarine.

Mandarine mogu da budu odlična zdrava užina u toku hladnijih dana iz ovih razloga:

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Kalijum, folati i antioksidansi koji se nalaze i u mandarinama dokazano pozitivno deluju na neurološke funkcije. Folat ublažava simptome Alchajmerove bolesti i održava kongitivne funkcije mozga. Za povećani dotok krvi u mozak i veću koncentraciju je zadužen kalijum. Obilje vitamina B pomaže kod depresivnih i anksioznih faza.

Satima ćete biti siti

Velika količina vlakana i vode daju osećaj sitosti koji traje satima. Pektin koji se nalazi u njima sprečava porast nivoa šećera u krvi, pa samim tim smanjuje osećaj gladi, zato su odličan saveznik u borbi protiv kilograma.

Uspešno rešavaju problem zatvora

Upravo zbog velikog broja vlakana, povoljno utiču na rad creva.

Savršeno voće za trudnice

Mandarine su dobar izvor B vitaminskog kompleksa i folata, koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca kod još nerođenih beba. Trudnicama se preporučuje unos mandarina svakodnevno.

Čuvaju zdravlje srca

Mandarine su pune kalijuma koji povoljno utiče na rad srca. Nekoliko istraživanja je dokazalo da one povoljno utiču na dobar rad srca.

Povoljno utiču na stanje kože

Mandarine sadrže antioksidanse koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i pucanje kože, pa su dobre i za negu lica. Posebno su delotvorna eterična ulja ove voćke, koja pomažu kod masne i problematične kože.

Sprečavaju pojavu infekcija

Jedna velika mandarina zadovoljava 53 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans topiv u vodi koji pomaže telu da razvije otpornost protiv infekcija i eliminiše slobodne radikale u telu, navode lekari.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Instagram/mocni_sportski

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter