Izvor:
03.09.2019 u 19:23
0

NUTRICIONISTI SAVETUJU: Šta treba da jedete u sezoni alergija?

Čak i oni koji su proleće mirno preživeli i izbegli alergije od cvetanje i polena, ponekad krajem leta imaju simptome poput curenja iz nosa, svraba očiju…

Teško je to izbeći, jer semenke gotovo bez težine lebde i narušavaju sluzokožu sinusa, pluća i očiju. Kao prevenciju, lekari savetuju upotrebu ne samo antihistaminika, već i promenu ishrane.

Odabrali smo nekoliko namirnica koje bi trebalo dodati vašoj ishrani ako osećate neprijatnosti zbog alergije više nego inače u poslednje vreme.

Kurkuma

Ako još niste pili začinjeni latte u Starbucks-u, onda ste propustili puno prednosti kurkume koju sadrži. Kurkumin ima anti-upalno hemijsko dejstvo koje sprečava alergijske reakcije. Lako se svakodnevno dodaje u gotovo bilo koji recept. Usput, kurkuma se bolje apsorbuje u kombinaciji sa crnim biberom, pa isprobajte nove kombinacije kada pripremate jela.

Tuna

Masna riba poput tune bogata je omega-3 kiselinama, što je vrlo važna prednost u borbi protiv alergija. Omogućuju vam da smanjite stepen upale. Ako uzmete najmanje dve porcije tune nedeljno, stepen alergijske reakcije praktično će se smanjiti.

Ananas

Ananas je izvor enzima bromelaina koji može smanjiti nazalni edem i alergijske reakcije poput astme. Ako ne možete naći svež, konzervirani ananas je takođe pogodan, ali možete ga dodati u bocu sa vodom, koktele i salate.

Luk

Čak i ako ne možete da podnesete ukus luka iz detinjstva, ipak ga je vredno dodati u jelo barem na kratko vreme da biste se nosili lakše sa alergijama. Sadrži kvercetin – flavanoid koji sadrži antioksidante koji deluju kao prirodni antihistamin. Blokira proizvodnju jedinjenja koja pokreću alergijske reakcije vašeg tela.

Fermentisani proizvodi

Proteklih nekoliko godina pojavile su se studije koje pokazuju snažnu vezu između crevne flore i imunološkog sistema. Što više hrane probavite, veća je verovatnoća da će se upala smanjiti. Možete početi dodavati fermentisane proizvode u omiljena jela – na primer: kiseli kupus i kefir. Zahvaljujući probiotičkim svojstvima ovih proizvoda, možete značajno smanjiti svaku alergijsku reakciju i uspešno preživeti sezonu.

Perga

Mešavina enzima, nektara, meda, polena i voska često se prodaje kao lek protiv alergije. Prema istraživačima, pčelinji hleb ima protivupalna i antimikrobna dejstva. U jednoj studiji na životinjama, perga čak totalno sprečava alergije. Važno je da se ovaj proizvod proizvodi u vašem kraju i da sadrži isti polen na koji ste alergični. Da biste ga dodali svojoj ishrani, možete ga polako dodavati jogurtu ili žitaricama.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter