Izvor:
01.09.2019 u 15:41
0

POSEBNO ZNAČAJNI ZA ZDRAVLJE KOSTIJU: Otkrivamo sve biljne izvore kalcijuma!

Biljni izvori kalcijuma danas su neopravdano zanemareni, čak i uprkos činjenici da neki od njih sadrže znatno više tog elementa u odnosu na mleko.

Bademi

Posebno su značajni za zdravlje kostiju jer sadrže kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Sadržaj kalcijuma u njima je dvostruko veći nego u mleku. Zahvaljujući mononezasićenim masnim kiselinama i vitaminu E, badem blagotvorno deluje na srce, krvne sudove i kožu. Najbolje ga je jesti u okviru obroka od žitarica ili u kombinaciji sa medom i suvim voćem za doručak. Danas se sve više upotrebljava bademovo mleko, koje možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane ili ga sami napraviti.

Susam

Ove semenke zaista zaslužuju prvo mesto na listi namirnica bogatih kalcijumom, jer ga sadrže čak sedam puta više od mleka. Osim toga, susam sadrži ulje, bakar, mangan, gvožđe, vitamine E i B1, kao i biljne smole i gorke materije, koje mu daju prepoznatljiv miris. Ako ste pomislili da je dovoljno što ga svakodnevno unosite jedući pecivo posuto ovim semenkama, grešite. Susam treba jesti u mlevenom obliku, jer u suprotnom samo protrči kroz creva. Dakle, ako kod kuće pravite hleb ili neko drugo pecivo, neka bude od integralnog brašna, uz dodatak mlevenih semenki susama. Možete ga jesti i za doručak, uz kašu od žitarica, ili ga pomešati sa medom i pojesti kao poslasticu.

Suve smokve

Poznato je da su suve smokve vrlo korisne za zdravlje, ali se najčešće spominje njihovo laksativno delovanje (brže i lakše pražnjenje creva). Manje je poznato da 100 grama ovog dragocenog voća zadovoljava 35 poso dnevnih potreba za kalcijumom. Suve smokve su idealna namirnica za trudnice, jer olakšavaju probavu i sprečavaju i otklanjaju opstipaciju (zatvor), a samim tim preventuju i nastanak hemoroida. Dokazano su sredstvo za snižavanje krvnog pritiska, kao i holesterola i triglicerida u krvi. Jedite ih samostalno, u kombinaciji sa drugim voćem ili sa jezgrastim plodovima. Ne treba ih jesti poslije jela, već sat vremena pre obroka.

Lelebije

Ova mahunarka, osim što sadrži dosta kalcijuma, izuzetno je bogata i magnezijumom, koji je podjednako važan za očuvanje zdravlja kostiju, jer učestvuje u vezivanju kalcijuma za kosti. Osim toga, magnezijum utiče na prevenciju spontanog pobačaja i prevremenog porođaja. Trudnice trebaju jesti lelebije i zbog bogatog sadržaja gvožđa i vlakana, jer će na taj način poboljšati krvnu sliku, ali i sprečiti pojavu zatvora i hemoroida. Lelebije se kuvaju kao pasulj, a od njih se mogu napraviti i vrlo ukusni namazi.

Kelj

Samo 400 grama kelja je dovoljno da se zadovolje dnevne potrebe za kalcijumom. Kelj sadrži i druge važne sastojke kao što su kalijum, magnezijum, vitamini C, A i K. Treba ga jesti što češće: svežeg, u obliku salate, kratko barenog na pari ili u obliku variva.

Rogač

To je mahunarka koja se nekada koristila kao zamena za čokoladu, dok je danas nepoznanica velikom broju ljudi. Rogač je veoma bogat kalcijumom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, kao i vitaminima A, B1, B2, B3 i D. Smiruje želudačnu i crevnu sluzokožu i smanjuje mučninu. Koristi se uglavnom u mlevenom obliku, kao dodatak kolačima, štrudlama i kašama od žitarica.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter