Izvor:
08.05.2016 u 02:35
0

HRANA KAO LEK: Evo koje vam namirnice održavaju zube zdravim

Kada zaboli zub, obično može da vam pomogne jedino zubar. Samo oni koji nisu imali problema sa zuboboljom ne mogu da shvate izreku kada se kaže za nekoga da je dosadan kao zubobolja.

Retko ko od nas ima sva 32 zdrava zuba, a oni koji ih imaju mogu da zahvale genetici. Kada se zub pokvari, počne da boli, kada se upale desni ili dođe do paradentoze, onda je stvar već ozbiljna. Da bi se to sprečilo, mnogo može da pomogne i sama priroda.

Listić zelenog čaja protiv kvarenja desni

Listiće zelenog čaja prelijte ključalom vodom i pustite da to odstoji najviše 3 minuta. Procedite i popijte čaj. Listće koji su ostali na cedaljki, žvaćite lagano tokom celog dana. Time ćete mnogo ojačati zube i desni.

Ako ste uporni prestaće i neprijatno krvarenje desni koje se može javljati kada perete zube. Pri tom, antibakterijsko dejstvo zelenog čaja sprečava nastanak i razvoj zubnog karijesa.

Ako su desni već upaljene

-Sameljite tri velika češnja belog luka i pomešajte sa dve kafene kašičice jogurta. Smeša se drži u ustima, a jezikom se raspoređuje na bolna mesta. Ovo radite više puta dnevno.

-Izmešajte u tegli kantarion sa rakijom komovicom u odnosu 1:5. Pre upotrebe mešavina treba da odstoji u dobro zatvorenoj tegli dve nedelje. Ona ima ulogu protivupalnog sredstva a koristi se za ispiranje usta – 30 do 40 kapi na pola čaše vode.

Efikasan lek protiv paradentoze

Sušeni đumbir u prahu razmažite jezikom po desnima. Ovo radite posle svakog obroka. Ovaj lek obavezno primenjujte posle pranja zuba i uveče pred spavanje. Odlično dezinfikuje sluzokožu, čisti i učvršćuje desni.

Za zubobolju je najbolji lek – beli luk

Isitnjeni beli luk stavite u papirnu maramicu, dodatno ga izgnječite rukama da bi se oslobodilo što više dodatnog soka. Oblogu držite nekoliko minuta na bolnom mestu na obrazu.

Ukoliko možete da izdržite, pokušajte komad luka da zgnječite i stavite preko bolnog zuba. Bol će da se umanji sigurno posle nekoliko trenutaka.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter