Izvor:
22.06.2019 u 20:19
0

ŽENE OVO MORATE DA ZNATE: Nakon četrdesete usvojite ova pravila u ishrani! (FOTO)

Starenje je prirodan proces i od njega niko nije pobegao. Menja se svaki centimetar našeg tela, na našoj koži su vidljive bore, a zrele godine sa sobom nose i određene promene u ishrani i životnim navikama.

Kako biste sebi olakšali ovaj prelazni period i sprečili potencijalne zdravstvene probleme, posegnite za malim, ali bitnim promenama.

Pobrinite se da vam je metabolizam aktivan

Poznato je da je metabolizam proces svake hemijske reakcije u telu. Za usporeni rad metabolizma postoji nekoliko razloga, a jedan od njih je životna dob čoveka. S godinama, metabolizam usporava i to je neminovno.

Ali, ne brinite, možete ga ubrzati pravilnom ishranom. Stoga, potrudite se da često jedete i da ne preskačete obroke. Još bolje, dodajte više proteina u ishranu jer ćete tako održati mišićne mase i nećete imati problema sa prejedenjem.

Birajte celovite žitarice umesto rafiniranih

Celo zrno je puno vitamina B, kalijuma, magnezijuma i vlakana, što pomaže u probavi i smanjuje rizik od srčanih problema, gojaznosti i dijabetesa.

Jedite više orašastih plodova

Orašasti plodovi su bogati mastima, ugljeno hidratima i hranjivim materijama. Osim toga, antioksidansi koji se nalaze u njima štite ćelije, snižavaju nivo lošeg holesterola i mogu da pomognu kod dijabetesa tipa II.

Konzumirajte leću

Leća je riznica dobrog zdravlja jer vrvi od vlakana i vitamina B9, koji je takođe poznat kao folna kiselina. Osim što smanjuje nivo lošeg holesterola i smanjuje i rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i gojaznosti.

Sadrži i mineral poznat kao selen, koji nije prisutan u većini namirnica. Pomaže u borbi protiv raka, a može čak i da poboljša hroničnu astmu.

Uvedite dobre bakterije u ishranu

Svi znamo koliko je važno imati zdravu crevnu floru, a u tome znatno pomažu kefir i jogurt.

Što više masne ribe

Riba je bogat omega-3 mastima i vitaminom D, koji ne samo da mogu sprečiti srčana oboljenja, određene vrste raka, dijabetesa i visokog krvnog pritiska, već pomaže u borbi protiv depresije, ADHD-a, pa čak i šizofrenije.

Osim toga, ublažava i neke simptome menopauze, te se ženama preporučuje da je jedu jednom do tri puta nedeljno. Najzdraviji izbor su losos, haringa, jezerska pastrva ili sardine.

Pijte zelenu kafu

Zelena zrna kafe imaju više hranljivijih materija jer nisu pečena. Ova vrsta kafe ima veliku količinu antioksidanasa koji mogu pomoći u borbi protiv starenja.

Trudite se da jedete ranije

Prema istraživanju Univerziteta u Pensilvaniji, vreme obroka igra ključnu ulogu u vašem zdravlju i gojenju, piše Brightside.

Ljudi koji jedu kasnije tokom dana (od podneva do 23 sata) imaju tendenciju da dobiju veću težinu i imaju viši nivo insulina i holesterola od onih koji su jeli od 8h do 19 sati. Ako kasno uveče jedete možete dobiti hronične bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.

Jedite namirnice bogate kalcijumom

Gotovo svaka ćelija u ljudskom telu na neki način koristi kalcijum. I dok starimo, apsorbujemo sve manje kalcijuma iz hrane, što dovodi do toga da ga naše telo uzima iz naših kostiju.

Stoga, kako biste sprečili nedostatak kalcijuma, uključite u vašu ishranuviše mlečnih proizvoda, konzervisane sardine i badema.

Jedite raznovrsne namirnice

Voće i povrće sadrži antioksidanse, ali samo deo njih sadrži antocijanin, koji je u osnovi pigment zbog kojeg je voće i povrće lepih svetlih boja.

Ranija istraživanja su pokazala da hrana s visokom koncentracijom antocijana, poput borovnica, cvekle, ljubičastog kupusa ili trešanja, može znatno da poboljša posledice demencije i kardiovaskularni sisstem kod žena.

Izvor:Stil.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter