Izvor:
30.04.2019 u 07:00
0

5 NAJVEĆIH MITOVA O NAMIRNICAMA U KOJE SVI VERUJEMO, A NISU TAČNI: Evo šta se sve našlo na spisku!

Mitovi o ishrani i određenim namirnicama bobarduju nas sa svih strana, a u nastavku pročitajte neke od njih.

Svi težimo da se zdravo hranimo, ali zbog brzog tempa života često nam to ne polazi za rukom.

U današnje vreme vladaju i neki mitovi u koje verujemo da štete našem telu i organizmu, a magazin “Prevention” izdvojio je one najveće.

Batat krompir je bolji od običnog

Reč je o mitu koji potiče iz Amerike. Amerikanci jedu procesuirani krompir u velikim količinama, kao što je pomfrit, zbog čega se često povezuje sa gojaznošću i dijabetesom.

Sa druge strane, batat se smatra zdravom zamenom za krompir s većom količinom nutrijenata. Međutim, ove dve namirnice zapravo imaju komplementarne prehrambene razlike. Naime, batat ima više vlakana i vitamina A, a krompir više esencijalnih materija, kao što su gvožđe, magnezijum i kalijum.

Crveno meso uzrokuje rak

Japanski naučnici su 1986. godine sproveli istraživanje na miševima koje su hranili heterocikličkim aminima, materijama koje nastaju kuvanjem mesa.

Kada su životinje dobile rak posle određenog vremena značajan broj studija počeo je da povezuje crveno meso s opakom bolešću.. Međutim, ni jedno istraživanje nikada nije pronašlo direktnu uzročno –posledičnu vezu između konzumiranja crvenog mesa i raka.

Velika populacijska istraživanja takođe nisu pouzdana jer zavise od ispitanika s različitim prehrambenim navikama i zdravstvenim problemima.

Visoki unos proteina šteti bubrezima

Naučnici su 1983. godine došli do saznanja da visoki unos proteina povećava stopu glomerularne filtracije, odnosno količine krvi koju bubrezi filtriraju u jednom minutu. Stoga su smatrali da ubrzanje GFR-a šteti bubrezima.

Međutim, kasnije studije su pokazale da to nema nikakav uticaj na funkciju bubrega.

Fruktozno-kukuruzni sirup goji više od običnog šećera

Reč je o sirupu koji se često koristi kao zamena za šećer u industrijskim pićima i raznim drugim namirnicama, a uzrokuje stvaranje masnoća u krvi.

Sirup i obični šećer su slični po udelu fruktoze i jednako su štetni. To su prazni ugljeno hidrati koji smeju da se konzumiraju u minimalnim količinama.

So dosta povećava pritisak

Dokazano je da smanjeni unos soli pomaže kod hipertenzije, ali ljudi s normalnim krvnim pritiskom ne treba da se boje konzumiranju ove namirnice.

Vodite samo računa o dovoljnom unosu kalijuma jer balans u količini soli i kalijuma je veoma bitan za krvni pritisak.

Vodite samo računa da unosite dovoljno kalijuma u organizam jer je upravo balans u količini soli i kalija bitan za krvni tlak. Zato konumirajte što više brokolija spanaća, krompira, jer te namirnice po porciji sadrže i do 400 grama kalijuma.

Izvor: Stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter