Izvor:
12.04.2019 u 14:45
0

UVRSTITE IH U SVOJ JELOVNIK: Uz pomoć pet namirnica ojačajte organizam i prevenirajte bolesti

Smanjuju nadutost i rizik od srčanog udara: Ovih 5 namirnica su pravo blago za organizam!
Ako su ove namirnice osnova vašeg jelovnika, ne brinite za zdravlje.

Ishrana je jedan od najvažnijih faktora za održavanje dobroh zdravlja.

Ako se pravilno hranite i u organizam unosite namirncie bogate vitaminima i mineralima, ojačaćete organizam, a time oterati moguće napade raznih oboljenja.

Kiseli kupus

Bogat je kalijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom i bakrom. Spada u namirnice koje su niskokalorične, te je dobar za održavanje linije.

Čuva bubrege, želudac i creva, a njegova tečnost rasol ima nevervoatna magična svojstva. Pročišćava organizam i odličan je za ublažavanje mamurluka.

Crveni luk

Luk je neizostavna namirnica u spremanju obroka, a dobar je za zdravlje.

Međutim, mnogi ga izbegavaju zbog neprijatnog mirisa i što teško pada želucu. Ali, nije baš uvek tako. Ako ga dinstate na vodi uz svega par kapi ulja ili neke masnoće, više će se skuvati, a manje spržiti pa će postati slatkast. A tako spremljen luk neće vam stvoriti želudačne probleme ili ostaviti neprijatan zadah.

Odličan je za prevenciju srčanog udara, čuva i jača kosti, a ima i antiupalno dejstvo.

Njegovi sastojci jačaju imunitet i sprečavaju napad bakterija i infekcija.

Ako ga skuvate u vodi i tu vodu popijete, imaćete jak imunitet i bićete otporni na sve viruse.

Beli luk

Reč je o jednoj od najzdravijih namirnica širokog spektra lekovitih svojstava, a koristi se kao lek više od 5.000 godina.

Sadrži vodu, belančevine, masti, ugljeno hidrate, vlakna i minerale, kao što natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, sumpor i gvožđe.

Ostavlja veoma neprijatan miris i zadah i zato ga mnogi izbegavaju, ali itu postoji rešenje u vidu belog luka u prahu.

Orah

Orašasti plodovi u vidu oraha su odličan izvor energije i predivnog ukusa. Ima dosta zdravstvenih prednosti – odličan je za rad mozga, čuva pamćenje, dok neki smatraju da šaka oraha dnevno leči tegobe koje prate multiplu sklerozu.

Takođe, smanjuje rizik od srčanih bolesti, kao i rizik od srčanog udara, sprečava rak dojke i prostate i normalizuje pritisak.

Limun

Limun je prava riznica vitamina, te štiti od mnogih oboljenja i napada virusa.

Topla voda s limunom smanjuje žgaravicu u želucu, te poboljšava rad probave. Ovaj jednostavan napitak stimuliše rad creva, opušta mišiće što smanjuje nadutost i probavne smetnje. Dobro ga je piti ujutro.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter