Izvor:
14.12.2018 u 07:57
0

SVE BLAGODETI PRIRODE: Med i sva njegova terapisjka dejstva!

Med ima mnogobrojna svojstva: anti-bakterijsko, anti-biotsko, antioksidantno, anti-karijesno, anti-inflamatorno, anti-mikrobno, bio-stimulativno, kurativno, depurativno, emulijentno, energetsko, imunostimulativno, imuno-supresivno, laksativno, nutritivno, anti-parazitsko, regerativno, kao stimulator anabolizma, stimulator regeneracije epitela, endotela i ćelijskih menbrana, tonikardično, zaceljuje rane. Sve nas ovo navodi da med mora da bude uvršćen u redovnu ishranu svakog čoveka.

Praktičan savet: Med se ne jede, med se pije.

Preporuka: Ujutru na prazan stomak umesto kafe, popijte čaj sa medom, limunom, cimetom i jabukovim sirćetom (ako vam jabukovo sirće ne smeta). Pa tek onda kafa.

Mnogi ljudi, naročito žene, koriste razne industrijske preparate i kozmetiku ne bi li im koza bila lepa i zdrava. A postiže se suprotan efekat. Med neverovatno dobro utice na kožu, bilo da pravite 20% rastvor meda u vodi i posle to nanosite na lice ili kožu, bilo konzumiranjem meda, čime se koža hrani iznutra. Koža je najveći organ pa je potrebna njena stalna nega a med vam to omogućuje.

Med mora da ima svaka porodica koja vodi računa o zdravoj ishrani. Oni koji ga koriste pri lečenju, moraju da znaju kako se med pravilno koristi u borbi protiv svoje bolesti. Ne postoji najbolji med već je svaki namenjen za određenu svrhu.

Prednosti meda nad drugim oblicima šećera: ne nadražuje zidove organa za varenje, brzo se i lako asimilira, brzo zadovoljava potrebu za energijom, sportistima omogućuje brzi oporavak, najlakši je za bubrege, ima prirodno i laksativno dejstvo, deluje smirujuće na organizam. Dnevna hranjiva doza za odraslog čoveka je od 60 grama pa do 100 grama podeljeno u nekoliko obroka. Deci i starijim osobama preporučuje se da svakog jutra, tokom zimskih meseci uzimaju supenu kašiku meda sa sokom od pola limuna, pre doručka, i to 30 minuta.

Inače, o medu se još od davnina pisalo. Hipokrat je još u 4. veku nove ere pisao: Med stvara toplotu, čisti rane i čireve i leči karankule. U prvoj medicinskoj knjizi na papirusu (1700.) spomenuti su mnogobrojni primeri o terapijskoj primeni meda: u internoj medicine, za hirurške zavoje, opekotine, čireve i kod upale oka.

Ruska škola je zastupala gledište da med izuzetno dobro deluje na nervni sistem i varenje. Med je materija koja se lako razlaže u crevima, a koja se potom, dospevajući u jetru, pretvara u glikogen. Poznato je da ukoliko ima dovoljno glikogena, masna degeneracija jetre nije moguća, zbog postojanja antagonizma koji je kod ove pojave dokazan.

U svakom slučaju pozitivne karakteristike meda su jako velike kada se radi o čovekovom zdravlju, iako valja napomenuti da ni u čemu ne treba preterivati pa ni u njemu.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Instagram/printscreen/bioinside2

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter