Izvor:
20.02.2018 u 14:26
0

ZADOVOLJITE APETIT: Tri načina da vas zdrav obrok zasiti!

Nije redak slučaj da pojedemo takozvani "zdrav obrok" i posle sat ili dva smo već gladni. Uzrok je, po pravilu, što tom obroku nedostaje neki ključni element koji daje sitost, energiju i osećaj da smo zadovoljili apetit. Evo kako da to postignemo.

Dodajte u obrok povrće bogato vlaknima.Preporučljivo je da se povrće doda u svaki obrok, čak i doručak. Iako je veoma hranljivo, sadrži malo kalorija i puno je antioksidanasa, a posebno biljnih vlakana. Biljna vlakna usporavaju varenje, što znači da ćete imati postojanije snabdevanje energijom tokom dužeg vremenskog perioda. Što se tiče doručka, povrće se može dodati u omlet, ubaciti u smuti ili jesti kao prilog. U povrće najbogatije biljnim vlaknima spadaju: zelena salata, brokoli, prokelj, karfiol i kelj. Što se tiče ručka i večere, povrće kuvano na pari može biti prilog uz gotovo svaki obrok.
Dodajte kvalitetne proteine u obrok. Proteini podstiču metabolizam, a istraživanja pokazuju da više zasićuju nego ugljeni hidrati i masti. Dakle, obavezno u obrok uključite neku kvalitetnu proteinsku namirnicu – na primer, jaja ili grčki jogurt. Ako se hranite veganski, pravi izbor za vas su tofu, mahunarke (naut, sočivo, pasulj) ili pečurke.
Ne zaboravite biljne masti. Nema sumnje da mast zasićuje. Ako ste jeli salatu bez preliva, videli ste kolika je razlika u osećaju sitosti nego kad je, na primer, prelijete maslinovim uljem. Strah od masti je stvoren na osnovu istraživanja 1950-tih, za koje se u naučnom svetu danas smatra da nisu validna. Evo nekih sjajnih biljnih izvora masti: avokado, semenke i orašasti plodovi (ili puter od njih, na primer taan, bunvein puter i sl), ekstra devičansko maslinovo ulje i kokosovo ulje.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter