Izvor:
06.10.2017 u 18:02
0

Da li ste čuli za krioterapiju? Sprečite upalu mišića nakon treninga!

Upoznajte krioterapiju ili takozvanu hladnu terapiju.

Dugi treninzi su najznačajnija vrsta treninga jer omogućavaju našem telu da se postepeno i bezbedno prilagođava velikim daljinama.

Ipak, duge staze imaju i svoju rizičnu stranu jer povečavaju mogućnost povreda što dalje dovodi do vremena provedenog van staze. Postoji veoma jednostavan način da sprečite sve nepoželjne posledice, a to je potapanje u hladnu vodu poznato u trkačkom svetu kao – ledene kupke.

Krioterapija (hladna terapija) nastala je i koristi se još od sedamnaestog veka. Ona sužava krvne sudove i snižava metaboličku aktivnost što dovodi do smanjenja otoka i propadanja tkiva.

Kada posle treninga izađete iz hladne kupke potkožna tkiva se zagrevaju i dolazi do bržeg protoka krvi. Na ovaj način se brže izbacuju nusprodukti nastali cepanjem tkiva u limfni sistem, a telo se obnavlja.

Takođe, hladne kupke, pored toga što sprečavaju upale, pomažu i da izbacite metaboličke derivate iz svojih mišića.

Kese za led ili hladna voda

Iako možete da koristite i kese sa ledom, potapanje u hladnu vodu je efikasnije i kvalitetnije rešenje. Uglavnom zbog toga što u isto vreme hladi velike grupe mišića. Iako, mnoge trkače potapanje u hladnu vodu posle dugačkog i napornog trčanja plaši, iako najveći broj nas uživa u toplom tušu posle napora, svetski ultramaratonci sa velikim iskustvom svedoče da ih je ovaj ritual sačuvao od povreda u toku karijere.

Kako izdržati hladnu terapiju

Kako biste olakšali sebi sedenje u ledenoj vodi u trajanju od 15 – 20 minuta, možete da primenite neku taktiku. Kao prvu stvar koju možete da uradite jeste da ubacite nekoliko kesa sa ledom u kadu a ostatak da napunite hladnom vodom, ovo će vam pomoći jer će i vodi trebati malo vremena da se zaista ohladi. Pored ovoga možete da skrenete misli sa toga da vam je hladno, na primer, čitanje neke zanimljive knjige, časopisa ili slušanje omiljene muzike može da vam pomogne.

Kako se izvodi hladna terapija

Iako su se naučnici ozbiljno bavili ovim načinom oporavka, i koriste ga mnogi vrhunski sportisti, ne postoji neki recept za njegovo pravilno izvodjenje. Generalno, temperatura vode bi trebalo da bude između 10 i 15 stepeni celzijusovih, i tretman bi trebalo da traje između 10 i 20 minuta.

Izvor: Aska.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter