Izvor:
22.11.2018 u 11:46
0

ISTRAŽIVAČI UTVRDILI: Umerena vežba ne utiče na trajanje ili težinu prehlade!

Konačno ste našli program vežbi koji vam odgovara, a onda, iznenada, dolazi do dosadne prehlade.

Da li treba otići na trening tokom prehlade ili bi bilo bolje da se prvo u potpunosti oporavite pre ponovnog treninga?

Opšte pravilo kaže da ako su simptomi prehlade javljaju iznad vrata (grlo, nos, sinusi) možete vežbati, a ako osećate probleme ispod (pluća) trening treba odložiti dok se ne osećate bolje.

Primeri bolesti sa simptomima "iznad vrata": prehlada, zapušenost nosa, blago zapaljenje grla.

Primeri bolesti sa simptomima "ispod vrata": bol u grudima, bol u mišićima u telu, nadražen stomak itd.

Istraživači sa univerziteta Ball State su utvrdili da umerena vežba ne utiče na trajanje ili težinu prehlade. U stvari, jedna studija objavljena u Annals of Family Medicine je pokazala da umerene aerobne vežbe – 30 do 45 minuta dnevno, kao što su šetnja, vožnja biciklom ili trčanje – mogu prepoloviti rizik od respiratornih infekcija.

Najbolji način je da slušate svoje telo i ne preterujete. Ako osećate dovoljno energije idite na trening, ali budite pažljivi prema drugima i pazite da ne širite bakterije – kad god se zakašljate ili kijate, usta poklopite rukom, a svu opremu posle upotrebe očistite sredstvom za dezinfekciju. Ako se ne osećate dobro, onda zaboravite na trening dan ili dva, a to svakako neće uticati na vaše rezultate na duži rok.

Izvor: B92
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter