Izvor: Alo.rs
17.09.2020 u 14:38
0

SAN JE NEOPHODAN ZA ZDRAVLJE ORGANIZMA: Ako spavate manje od 6 sati, preti vam velika opasnost

Dobar san neophodan za zdravlje organizma.

Docent dr Dragan Hrnčić fiziolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i prof. dr Ranko Raičević predsednik Društva neurologa Srbije istakli su da je san preduslov dobrog zdravlja.

„Spavanje je jedan od vitalnih procesa u organizmu i ako su narušeni i kvalitet i kvantitet spavanja naš organizam kao celina trpi, trpe i svi organi. Nedostatak spavanja nosi faktor rizika od brojnih oboljenja. Jedna neprespavana noć umanjuje stepen koncentracije tokom dana. Narušavanje kvaliteta spavanja dovodi do poremećaja metaboličkog sindroma, povećanje sindroma da dobijete šećernu bolest, srčane bolesti. I što je jako značajno u današnje vreme pandemije, smanjuje se i nivo imuniteta i na taj način slabe funkcije organizma“, istakao je docent dr Dragan Hrnčić.

„Izostanak sna u onom fiziološkom minimumu nosi mnogobrojne posledice koje se reflektuju na celokupni organizam, ali najviše trpi mozak koji je svih 24 sata angažovan na određenom nivou, treba mu najmanje šest do osam sati u kontinuitetu da bi došlo do regeneracije potrošenih snaga. Posledica defrilacije sna je epileptični napad, mozak ne može da se regeneriše“, rekao je dr Ranko Raičević redsednik Društva neurologa Srbije.

Šta se dešava sa našim telom kada spavamo duže?

SAZNAJTE I OVO

PRVO MU JE IZBUŠILA GUME I POLUPALA AUTOMOBIL: Stevićka osula palju po dečku!

EVO KAKO DO BUJNE KOSE: Ovo pomaže svim tipovima kose!

BOMBASTIČAN TRANSFER: Tijago Alkantara prešao iz Bajerna u Liverpul

„Preterano spavanje nije dobro i predugo spavanje predstavlja faktor rizika. Potrebno je poštovati preporuke koje su za odraslu populaciju sedam do devet sati, a kod dece i mlađih osoba količina sna koja je dovoljna za normalno funkcionisanje je do 14 sati. Isto tako i posao kojim se bavite određuje količinu sna koja vam je potrebna. Indikator kvalitetnog sna je vaše funkcionisanje tokom dana“, istakao je docent dr Dragan Hrnčić.

„Isprekidan san je loš san koji ne daje mogućnosti da povratimo svoje fiziološke resurse, čvrst san prolazi kroz sve fiziološke faze spavanja. Ako menjamo dan za noć kada je san u pitanju mozak ima akutni stres koji donosi različita oboljenja“, rekao je dr Ranko Raičević.

Za spavanje je neophodno obezbediti kvalitetne uslove, od prostorije do kreveta i jastuka. Važno je da prostorija bude zamračena i hormon spavanja melatonin luči se u mraku, a plava svetlost mobilnih telefona narušava njegovo lučenje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter