16°C

Beograd

Photo: Wikipedia/Printscreen

Izvor: Index.hr

8 NAJJEFTINIJIH DESTINACIJA U EVROPI: Čak dve iz našeg komšiluka!

Češka onlajn putnička agencija, koju na Fejsbuku prati skoro 400.000 ljudi, sastavila je popis osam najjeftinijih evropskih destinacija. 

Na prvom mestu liste našao se italijanski Palermo.

- Turisti ignorišu Siciliju i odlaze na razvikanija mesta poput Rima, Firence, Venecije, Pise ili Milana. Ako želite iskusiti svakodnevni život, Sicilija je pravo mesto, pišu te ističu da se u najvećem sicilijanskom gradu Palermu mogu naći građevine iz devetog veka.

- U ovom gradu na rubu Evrope mešaju se vizantijski, severnoafrički i evropski stilovi, s njegovim haotičnim pijacama na ulici, skupljenih oko baroknih crkava, pišu.

Na drugom mestu je Pafos.

- Postoji od neolitičkih vremena, no Pafos je danas moderni grad koji objedinjuje luku, antičke ruševine i grobnice, tvrđave i vile u arheološkom parku.

Treći je Maribor.

- Ljubljana je dakako lepa, ali skriven u slovenačkoj vinskoj regiji je Maribor, smešten na obalama Drave. Središte grada čine zgrade iz 15. veka sa svojim krovovima od crvenog crepa koje okružuju trgove i šetališta, ističu, dodajući da je grad bombardovan u Drugom svetskom ratu.

- Uputite se prema Muzeju vina kako biste isprobali ono oko čega su lokalci tako strastveni, preporučuju.

Sledi Sarajevo.

- Pripadnicima nekih generacija, Sarajevo povlači asocijacije na reportere u maskirnim jaknama ispred zgrada uništenih mecima. Danas se sve to čini dalekim od ovog kompaktnog, kozmopolitskog grada, čudnog miksa otomanskog, slovenskog i austrougarskog stila koji je dom gostoljubivim kafićima i zanimljivim muzejima, ističu.

Dodaju da ćete, s obzirom na to da je grad bio poprište brojnih događaja koji su oblikovali istoriju, imati šta da istražujete.

- Na uglu Latinskog mosta nalazi se muzej posvećen još jednom značajnom događaju, atentatu na Franca Ferdinanda. Ako vam je dosta proučavanja konflikata, uputite se prema brdima i istražujte zapuštene ostatke staze za bob izgrađene 1984. za Zimske olimpijske igre, preporučuje Kiwi.

Nakon Sarajeva na popisu je poljski Vroclav.

- Ne dajte da vas zavara hiljadugodišnja istorija, ovaj grad gradi budućnost. S populacijom od 130.000 studenata, ovaj poljski grad jedan je od najživljih, pišu.

Šesta je španska Đirona.

- Izgrađena je na secištu četiri reke, a većina grada nalazi se na obroncima strmog brda. Unutar starih zidina nalazi se niz crkava, a centralna tačka je 86 stubova koje vode do katedrale, opisuju.

Sledi nemački Lajpcig.

- Grad na istoku Nemačke prozvan je novim Berlinom, s obzirom na to da ga naseljavaju mladi preduzetnici, umetnici i kreativci koje su visoke cene oterale iz glavnog grada, opisuje Kiwi.

Poslednji je Vilnjus u Litvaniji.

- Ovo je odličan izbor za vikend izlete. Stari grad je zaštićeno dobro, bivše sedište KGB-a pretvoreno je u muzej, a trg kraj katedrale je neobično, ali predivno uređen, zaključuju.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti