14°C

Beograd

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Šta se dešava sa izubljenim prtljagom na aerodromu? (FOTO)
Istraživanja o gubitku prtljaga širom sveta pokazuju kako je u 2016. godini 21,6 miliona torbi i kofera nepovratno ili privremeno izgubljeno.

Gubitak prtljaga svakako je jedna od najgorih noćnih mora putnika. Teško je pronaći gori osećaj nego kad ostanete zadnja osoba na aerodromu i čekate svoju torbu, pa konačno shvatite da ona ne dolazi.

Slično se dogodilo pre nekoliko nedelja na londonskom Gatwicku, kad su mnogi koferi predviđeni za ukrcavanje ostali na tlu, a putnici su poleteli. Došavši na odredište, teško da su bili srećni, a sve zbog jedne obične greške u sistemu.

Kad saznate za gubitak prtljaga, prilično ste nervozni, jer na primer izgubi li prevoznik vaš prtljag prilikom polaska, doći ćete bez praktično ičega, pa ćete biti prisiljeni, hteli - ne hteli, obnoviti garderobu i trošiti novac neplanirano.

Ali, s druge strane, ako prtljag nestane pri dolasku, to i nije prestrašna stvar. Požalićete se odmah osoblju na aerodromu koje će elektronski locirati vaš prtljag i ako je moguće vratiti ga. Naravno, ni ovo nije najzgodnije, ali gubitak kofera punog prljave robe (naročito ako ste išli na duži put) nije ni blizu strašan kao gubitak kofera u polasku.

Koliko se često prtljag uopšte gubi?

Istraživanja o gubitku prtljaga širom sveta pokazuju kako je u 2016. godini 21,6 miliona torbi ili kofera nepovratno ili privremeno izgubljeno. Ipak, to su pozitivniji rezultati od onih godinu ranije, kad je izgubljeno 2 miliona komada više, a brojevi kazuju kako se gubi 5,73 torbi na 1000 putnika. Gledajući situaciju pre 10 godina, reč je o značajnom poboljšanju, jer je tad bilo 70 posto više izgubljenog prtljaga.

Još detaljnije istraživanje sprovedeno među putnicima pokazalo je kako se 85 posto izgubljenog prtljaga vraća vlasnicima u roku od 48 sati, a sad je cilj tu brojku smanjiti na 36 sati.

I za kraj, ono najvažnije. Od svog izgubljenog prtljaga, samo 7 posto ih se više nikad ne vrati vlasnicima, dok sve ostale torbe i koferi ipak nađu svog gazdu.

Izvor:opusteno.rs
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar