27°C

Beograd

BEČ NAJBOLJI, A DAMASK NAJGORI ZA ŽIVOT: Ovo je presudilo! (FOTO)

Beč je i ove godine ostao grad najbolji za život. Među 140 gradova, koji su se našli na listi, a na osnovu 30 faktora, najgori za živor je Damask u Siriji.

Kako se navodi, kvalitet života je uopšteno bolji, iako zagađenje i politički nemiri smanjuju živorni standard u pojedinim metropolama. Beč se ponosi bogatstvom muzike i umetnosti, veličanstvenom arhitekturom i jedinstvenim kafeterijama.

Gradovi su ocenjivani na osnovu 30 faktora, svrstanih u pet kategorija – stabilnost, briga o zdravlju, kultura i prirodno okruženje, obrazovanje i infrastruktura.

Na osnovu njih Beč je ocenjen sa 99,1 od 100 mogućih bodova, a za njim slede Melburn, Sidnej i Osaka.

Veća stopa kriminala i loša infrastruktura stavili su neke velike gradove, poput Londona, Pariza i Njujorka na niže mesto na listi, uprkos jakim kulturnim i kulinarskim aspektima.

Ukupno gledano, 27 gradova je postalo boljim za život, dok je 15 gradova palo na listi.

Najveći napredak postigla je prestonica Portorika San Huan koji je napredovao za 20 mesta - i dospeo na 69, međutim ocenjeno je da mora još da ulaže u zdravstvo i infrastrukturu naročito nakon devastacije zbog uragana Marija koji se dogodio 2017. godine.

Kako se navodi, Sidnej je jedini grad koji je ušao u prvih 10 zahvaljujući napretku u zaštiti životne sredine.

Među 10 najboljih gradova našli su se i Tokio, Kalgari, Vankuver, Kopenhagen, dok su na listi 10 najgorih, osim Damaska, Lagos u Nigeriji, Daka (Bangladeš), Tripoli (Libija), Harare (Zimbabve).

Izvor:RTS
Foto:YouTube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar