18°C

Beograd

POTVRĐENO OD STRANE PSIHOLOGA: Roditelji više PANIČE od dece!

Slovenački klinički psiholog Aleksander Zadel ističe dva ekstrema u roditeljstvu: roditelje sa očekivanjima koji su veoma zahtevni i preterano zaštitnički nastrojene roditelje koji dugoročno predstavljaju najveću opasnost po decu, jer im ne dozvoljavaju da nauče da žive život i nose se sa teškim situacijama.

Zadel, koji je i direktor instituta za lični razvoj Korpus anima ratio, rekao je povodom početka nove školske godine, da su dramatično veći paničari roditelji, dok su deca izdržljiva i uglavnom školu prihvataju kao činjenicu, prenose mediji.

Prema njegovim rečima, roditelji koji shvataju decu i njegovo školovanje kao lični projekat verovatno će biti anksiozni jer ih očekuju razgovori o domaćim zadacima, učenju, odgovornosti, rezultatima.

- Danas su ljudi mnogo više veštački povezani nego nekada. Pod tim mislim na povezanost na društvenim mrežama, a ne na ličnu povezanost. Tamo se formiraju neki opšti stavovi, uverenja i očekivanja o tome kako bi škola, nastavnici i deca trebalo da izgledaju. Na ovaj način gubi se odnos prema individualnosti samog deteta, kao i prema nastavnicima i školi - rekao je on.

Kako je rekao, danas se malo vodi računa o potencijalu deteta, jer vlada mišljenje da smo svi sposobni da postignemo bilo šta ako dovoljno to želimo i damo sve od sebe.

- To su ogromne gluposti - rekao je on i dodao da će se pritisci na dete u smislu da će na njegov život imati uticaj ako nema najbolju ocenu ili ako nije najbolje, pre ili kasnije manifestovati na detetu.

- Zato su pod velikim stresom, a ne zato što je škola zahtevna - rekao je Zadel.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar