24°C

Beograd

PREPORODITE VAŠU KOSU: Otkrivamo vam greške koje ne smete ponavljati!

Nikada se nemojte prepustiti čarima pegli, figara, agresivnih proizvoda.

Možda vam se čini da se rascvetali krajevi, suvoća i tekstura poput slame pojavljuju na kosi preko noći, ali oštećenje kose dolazi polako, „zahvaljujući“ dnevnim odlukama koje nisu tako bezopasne. U nastavku vam donosimo „hair grehove“, zbog kojih vam kosa deluje suvo i sprženo, a za koliko grehova sa liste ste krivi?

Osim ukoliko vam je kosa super kovrdžava i dlaka debela poput žice, nema potrebe da pojačavate temperaturu prese ili figara na 230 C! Temperaturu oko 170-180 C je sasvim dovoljna za većinu tipova kose. Ako ste plavuša ili ako imate keratin, trebalo bi da temperaturu još snizite na 150 C.

Takođe, izbegavajte višestruko prelaženje jednog istog pramena kose i predugo držanje. Frizeri savetuju da je 5 sekundi maksimum za uvijanje jednog pramena sa figarom, a 1-3- sekunde za peglu za kosu.

Ako postoji jedna fatalna greška na ovoj listi, to je sigurno uskraćivanje hidratacije kosi. Nabavite kvalitetan hidrirajući šampon, pun proteina i ulja, koji će obložiti dlakju i regenerisati je. Koristite dosta regeneratora, posebno na krajevima, a 1-2 puta nedeljno počastite kosu tretmanom dubinske hidratacije uz pomoć maske za kosu i najlonske kese.

Iako je tipična preporuka frizera da se farbate na svakih 6 nedelja, ukoliko izdržite 8 nedelja ili duže, vaša kosa će zdravije izgledati. Takođe, vaš kolorista mora da zaštiti kosu razgovorajte sa njim da li mora da koristi blanš, koju farbu koristi itd.

Od figara, pa do fenova za kosu, važno je da ograničite toplotno stilizovanje kose na maksimalno 2 puta nedeljno! U medjuvremeno,m neka vam suvi šampon bude pri ruci, kako biste osvežili koren, izmedju dva pranja.

Da li ste spremni da se iznenadite? Nošenje tašne preko ramena može biti jedan od uzroka lomljenja kose. Ukoliko se vaša kosa umota ispod kaiša torbe koji je povlači, ovo može dovesti do oštećenja kose. Prvo podignite kaiš torbe, pa potom izvucite kosu.

Izvor: glossy.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar