18°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Sputnjik

KORONA OSUĐENA NA PROPAST: Pandemija će završiti pre pojave vakcine!

Virus korona osuđen je na propast, a kraja sveta neće biti, pandemija virusa korona može da se završi sama od sebe još pre pojave prve efikasne vakcine, izjavila je doktorka bioloških nauka i profesorka Škole sistemske biologije GMU Anča Baranova.

Baranova živi u Sjedinjenim Američkim Državama – epicentru pandemije, a nedavno je napisala knjigu „Virus korona. Upuststvo za preživljavanje“, u kojoj je opisala istoriju nastanka koronavirusnih infekcija i dala procenu kada će svetska nauka biti u stanju da prebrodi još jednu vrstu bolesti.

- Smatram da će se vakcina protiv virusa korona pojaviti za godinu i po dana. To je prilično dug rok i potrebno je izdržati do tada. Ne susrećemo se prvi put sa virusom korona. Pre ove postojale su dve epidemije koronavirusnih infekcija, čije su posledice bile strašnije. Tada su lekari operativno razradili i dovoljno proučili obe vrste virusa u smislu razvoja vakcine. Lek nije pušten u proizvodnju samo zato što je aktivnost samih virusa postepeno nestala - podsetila je Baranova.

Naučnica ne isključuje mogućnost da i ovaj put pandemija može da krene putem samouništenja, kada broj izlečenih osoba počne višestruko da premašuje broj novoobolelih.

- S tim u vezi, postoje dva zaključka: ne postoje suštinske prepreke za pravljenje vakcine protiv virusa korona, čak i sam virus može da nestane bez vakcine. Ta je činjenica svima poznata i nikakav kraj sveta se ne događa - tvrdi Baranova.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

POČINJE NAJDUŽI POLICIJSKI ČAS! DANAS od 17h zatvaramo vrata svojih domova!

NAJAVLJENA ISPLATA PENZIJA - DANAS! Isplaćivanje iznosa u celosti!

KINESKI DOKTOR JUBIAO OTKRIVA SVE TAJNE KORONE!Ovde smo gosti koji su se vratili kući!

ZA VASKRS U CRKVI BEZ VERNIKA! Biće dozvoljen pričest ali u OVIM danima!

MERE U ITALIJI: Uskrs u izolaciji, uz kontrolu dronovima

PONOSI SE SRBIJO! Ovo su mali heroji koji svakoga dana nahrane 50 najsiromašnijih porodica (FOTO)

OSUĐEN NA KUĆNI PRITVOR! Domar iz "Spensa" mobilnim snimao devojčicu pod tušem

Prema njenom mišljenju, pandemija virusa korona bila je ozbiljan test stabilnosti mnogih nacionalnih zdravstvenih sistema, čija se modernizacija već dugo nametala, ali se odlagala iz ovog ili onog razloga. Ona je dodala da sada najbolji naučni umovi širom sveta tragaju za lekom.

- Trenutno nemamo samo jednog kandidata kada je reč o vakcini, već je stotine projekata pokrenuto u svakoj zemlji. Samo u SAD ih ima desetine. U nekim zemljama već postoje projekti u kojima može da se proveri upravo efikasnost vakcine, jer je njena bezbednost već proverena - rekla je profesorka.

Naučnica je dodala da KOVID-19 može da pobedi i sama priroda i istakla da je pandemija sezonskog karaktera.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

- Rusija ima sreće u tom smislu, ona je zemlja sa kontinentalnom klimom, gde leti preovlađuje toplo i suvo vreme, što je veoma loše za viruse a dobro za zaustavljanje epidemije - istakla je ona.

Baranova savetuje da ne prepuštamo panici koju šire neki mediji i da sačuvamo zdrav razum.

- Virus korona je, van sumnje, opasna bolest, kao i ostali slični njemu. Međutim, ne zaboravite na dostignuća u domenu medicine i nauke - zaključila je ona.

U Rusiji ukupan broj obolelih od virusa korona iznosi 8 672, preminule su 63 osobe, a ozdravilo 580 ljudi.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar