11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Index.hr

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom!

Mačke se mogu zaraziti novim koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji, prema istraživanju objavljenom u sredu koje je podstaklo Svetsku zdravstvenu organizaciju da detaljnije prouči pitanje prenosa virusa između čoveka i kućnih ljubimaca.

Prema studiji čiji su rezultati u sredu objavljeni na internetskoj stranici časopisa Sajens, i mačke se mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2 koji izaziva bolest covid -19.

Psi, kokoši, svinje i patke nisu izgledni kandidati za zarazu tim koronavirusom, zaključili su naučnici nakon dvomesečne studije.

OBAVEZNO PROČITAJTE

DOKTORKA KISIĆ ODGOVORILA: Evo da li će Vučić biti testiran

STIGLE INFORMACIJE SA INFEKTIVNE KLINIKE: Evo u kakvom je stanju predsednikov sin

SRAMNO: Hoće da eliminišu predsednika, i to preko Danila

POTRESNA PORUKA KSENIJE VUČIĆ! Oglasila se nakon vesti da je Danilo zaražen! (FOTO)

DOKTOR NESTOROVIĆ ZADOVOLJAN: Kraj epidemije je blizu, prvo otvaramo restorane, a onda ostalo

Cilj studije bio je da otkriju koje su životinje izložene riziku zaraze tim virusom kako bi se mogle koristiti u testiranju vakcina za borbu protiv pandemije covida-19, koja je odnela 90-ak hiljada ljudskih života u svijetu od decembra 2019. kad se pojavila u Kini.

Veruje se da se SARS-CoV-2 proširio na ljude sa šišmiša. Osim nekoliko slučajeva zaraze mački i pasa, do sada nema nekih dokaza da kućni ljubimci mogu biti kliconoše.

U nedelju je testiranje pokazalo da je tigrica u zoološkom vrtu u njujorškom Bronksu, koja je počela suvo da kašlje i  izgubila je apetit, nakon kontakta sa zaraženim čuvarom pozitivna na koronavirus.

Istraživanje provedeno u Kini u januaru i februaru pokazalo je da su mačke i feretke vrlo podložne zarazi virusom kad su ih naučnici pokušali zaraziti unošenjem virusa kroz nos.

Otkrili su i da mačke mogu zaraziti jedna drugu respiratornim kapljicama. Zaražene su mačke imale virus u usnoj šupljini, nosu i tankom crevu, a mačići izloženi virusu velike lezije na plućima, nosu i grlu.

"Otkrivanje SARS-CoV-2 kod mačaka trebalo bi uzeti u obzir u okviru napora u eliminaciji bolesti covid-19 kod ljudi", navode autori istraživanja.

Kod feretki je virus otkriven u gornjem delu disajnog sistema, no nije izazvao teške simptome.

Testiranje pasa na antitela pokazalo je da imaju manje izgleda zaraziti se, a svinje, kokoši i patke, iako su bile izložene virusu, nisu ni u jednom slučaju bile pozitivne na virus.

- To je i zanimljivo i nije previše iznenađujuće s obzirom na izvornu epidemiju SARS-a u kojoj su cibetke možda bile jedan od prenosilaca epidemije virusa na ljude, kaže Daniel Kurickes, voditelj odeljenja zaraznih bolesti iz bostonske bolnice Brigham and Women's.

- Ovo istraživanje podržava preporuke da se ljudi koji boluju od covida-19 trebaju izoliovati ne samo od svih ukućana nego i od kućnih ljubimaca kako ne bi preneli virus na ljubimce, naročito mačke, kaže on.

PROČITAJTE I OVO

NIKADA ZABORAVLJENA PRIČA O HEROJU SA KOŠARA: On je pao braneći Srbiju!

HRANE 50 PORODICA NEDELJNO: "Obrok za porodicu Beograd" - tihi heroji siromašnih

VESELO U KARANTINU U BANJALUCI! Tražili da im se donese rakija, ali to nije sve! (VIDEO)

SUTRA ISPLATA ZA PENZIONERE Uz celu penziju i - dodatak!

SUPRUGA TENISKOG ASA OBJASNILA: Evo zašto je Jeleni Ðoković obrisan post na Instagramu i to zbog korone

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) u sredu je objavila da će sada detaljnije proučiti ulogu kućnih ljubimaca u ovoj zdravstvenoj krizi.

Epidemiolog WHO-a Maria Van Kerkove rekla je da na temelju dosadašnjih dokaza "nema razloga da se veruje da kućni ljubimci igraju ulogu u prenosu virusa na čoveka, ali ih čovek može zaraziti.

Glavni epidemiolog WHO-a Mike Rajan pozvao je ljude da se ne iskaljuju na životinjama zbog epidemije koja je pogodila čoveka.

- To su bića koja zaslužuju da se prema njima postupa s poštovanjem i ljubaznosti. Oni su žrtve poput svih nas, poručio je.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar