16°C

Beograd

Photo: facebook/printscreen

Izvor: B92

ZABLUDE O KORONAVIRUSU: Ni beli luk, a ni alkohol ne pomažu u lečenju!

Mnoge Srbe obradovala je juče vest podb oznakom hitno – alkohol ubija koronu. Oglasila se i Svetska zdravstvena organizacija i razbila mitove – ne samo što je alkohol bezvredan u odbrani od virusa već tvrde da ne pomaže ni beli luk.

I dok je cela planeta u strahu od virusa, srpsku javnost pokušali su juče da umire stručnjaci, koji su se nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obratili medijima. Razloga, kako tvrde za paniku, nema.

– Nema razloga za strah, ima razloga za ozbiljnost – rekao je epidemiolog Mijomir Pelemiš , koji je juče bio na tom sastanku, te dodao:

-Država je još pre dva meseca preduzela mere u kontroli i sprečavanju širenja ove infekcije. Pod time podrazumevamo kontolu ljudi koji stižu iz drugih zemalja u kojima se ova bolest prethodno javila i davanje uputstava ljudima kako da se ponašaju.

Prof. dr Nada Kovačević dodala je da bi u eksperimentalnim uslovima alkohol uspeo da ubije ovaj virus.

Takođe, kako je istakla, beli luk i alkohol mogu da posluže kao preventive koje mogu ali i ne moraju da budu uspešne.

– Treba više voditi računa o ličnoj higijeni, da se trudimo da zaštitimo i sebe i druge kad kašljemo i kad kijamo – poručila je.

Načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, Ivica Mladenović, je govoreći o vesti koja se pojavila o učinkovitosti alkohola u borbi protiv koronavirusa, rekao da je „smešna“.

– Imamo ljude koje žele da veruju u teorije zavere i onda pokušavaju sami da se leče. To je jedan od razloga zašto su nestale maske u Beogradu. Treba da slušaju stručnjake – rekao je Mladenović.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar