15°C

Beograd

Photo: Instagram/Printscreen

Izvor: Slobodna Dalmacija

ŽENE, OPREZ! Ovo su simptomi ženskog srčanog udara

Budite oprezni, ne ignorišite: kod žena srčani udar mogu signalizovati simptomi koje nikad ne biste povezali s infarktom! 

Neugodna bol u grudima i levoj strani tela, brz i nepravilan puls, znojenje i slabost samo su neki od simptoma srčanog udara koje svi mislimo da bismo prepoznali u bitnoj situaciji.

No, zašto onda kada su u pitanju žene, ti svi simptomi nekako prođu ispod radara. 

Upišete li u internetski pretraživač pojam 'srčani udar', većina povezanih slika prikazaće muškarca u kasnim šezdesetim godina koji se rukom pridržava za grudi.

Naići ćete na tek poneku sliku žene i to je najveća zabluda kada je u pitanju stanje srčanog udara, prema američkom udruženju za bolesti srca AHA.

Upravo ta pojava generalizacije u drugi plan stavlja činjenicu da od srčanog udara umire jednaki broj muškaraca i žena, prema istraživanjima Centra za bolesti, kontrolu i prevenciju u Americi.

OD GORUŠICE DO BOLI U VRATU

Iako srčani udari jednako pogađaju i muškarce i žene, ponekad mogu izgledati potpuno drugačije. Srčani udar obično se događa kada ugrušak u jednoj od koronarnih arterija prekine ili ograniči dotok krvi i kiseonika u srce. U toj situaciji, srčane ćelije koje su lišene kiseonika počinju umirati što dovodi do srčanog udara.

Jedan od najčešćih znakova srčanog udara, kod oba pola, jeste umereno jaka do jaka bol u grudima koja može potrajati nekoliko minuta.

Međutim, žene neretko znaju imati i neke druge simptome koji ukazuju na ovo stanje, a među njima su: gorušica, smetnje sa probavom, mučnina, kratak dah, izraziti umor, bol u leđima, rukama, vratu i grlu.

Za razliku od muškaraca, žene neretko nemaju očigledne simptome zbog čega su sklonije tihom srčanom udaru.

Naučnici veruju da to ima barem delom veze s biološkim razlikama kod muškaraca i žena, navode stručnjaci iz udruženja AHA.

SUZDRŽAVAJU SE DA VERUJU

Kardiolog Jacqueline Tamis-Holland iz klinike Mount Sinai Morningside objašnjava da u osnovi svega leži nedostatak svesti o zdravlju srca kod žena.

Iako je poslednjih desetak godina svest porasla, samo 56% žena svesno je da je srčana bolest broj jedan među uzrocima smrti kod ženskog pola.

Upravo to je razlog zbog kojeg žene ređe primete simptome srčanog udara. Časopis Circulation 2015. godine objavio je studiju u kojoj su istraživači intervjurisali trideset žena u dobi između 30 i 55 godina.

Sve žene bile su ranije hospitalizirane zbog srčanog udara, a misao koja se učestalo ponavljala jest da se žene suzdržavaju da veruju da su imale srčani udar, jer se njihovi simptomi ne poklapaju s onim što su njihovi lekari govorili.

Isti časopis ponovio je istraživanje 2018. godine, a tada je sudelovalo preko 2000 žena i gotovo 1000 muškaraca u dobi između 18 i 55 godina.

Čak 21% žena svoje stanje pripisalo je stresu i psihičkom stanju, dok je takav pogled na situaciju imalo samo 11% muškaraca.

Čak 53% žena koje su bile kod doktora nedelju dana pre no što su doživele srčani udar, izjavile su da im lekari nisu pokazali sumnju na srčani udar, dok je taj slučaj kod muškaraca bio u mnogo manjem postotku - 37%.

Još jedno od istraživanja časopisa Circulation otkrilo je da žene vrlo često umanjuju svoje simptome pod pritiskom obaveza i porodičnih odgovornosti.

Uz sve radne obaveze te brigu za ostale članove domaćinstva, žene neretko zanemaruju simptome srčanog udara, pa i drugih bolesti.

Dr. Tamis-Holland jednom prilikom izjavila je da su se neke njene pacijentkinje nadale da će simptomi nestati sami od sebe kako bi one mogle nastaviti obavljati svoje obaveze.

POMOĆ POTRAŽITE ODMAH

Od velike je važnosti verovati svojim instinktima i znati prepoznati kada nešto nije u redu s vašim zdravljem.

Ne podcenjujete stoga bol u grudima, nagli umor ili bol u čeljusti.

U trenucima kada sumnjate na srčani udar, a sami ste, obavezno pozovite hitnu pomoć i nikako nemojte sami voziti do bolnice. Kada pomoć stigne, pokušajte mirnim i jasnim tonom medicinskom tehničaru objasniti koji su vaši simptomi kako bi vam se mogla pružiti adekvatna pomoć. 

I najvažnije od svega, ne precenjujte svoje sposobnosti. Uzmite neko vreme za sebe, odmorite se i mislite na svoje zdravlje dugoročno.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti