13°C

Beograd

VAŽNA JE PREVENCIJA: Rak dojke moguće je otkriti 5 godina PRE POJAVE SIMPTOMA?! (FOTO)

Test krvi mogao bi da otkrije rak dojke pet godina pre nego što se simptomi pojave, navode istraživači sa Univerziteta Notingem koji su obavili pilot-studiju. Oni se nadaju da bi test u kliničkoj upotrebi mogao da se nađe za pet godina.

Ćelije raka proizvode proteine antigene koji podstiču organizam da proizvode antitela protiv sebe samog - autoantitela. Istraživači na Univerzitetu Notingem kažu da razvijaju test koji identifikuje imuni odgovor organizma na antigene povezane sa rakom.

Naučnici su u pilot-studiji uzeli uzorke krvi od 90 pacijenata obolelih od karcinoma dojke u trenutku kada im je bolest dijagnostkovana. Uzorke su uporedili sa nalazima 90 osoba koje nemaju karcinom.

- Bili smo u stanju da detektujemo rak sa značajnom tačnošću identifikujući ova autoantitela u krvi - rekao je doktorand Denija Alfatani, koji je učestvovao u istraživanju.

On je dodao da test mora da se razvije i dodatno potvrdi.

Međutim, rezultati za sada ohrabruju da je moguće otkriti rak dojke i pre nego što se prvi simptomi pojave. Istraživači sada testiraju uzorke 800 pacijenata i procenjuju da bi test mogao da bude u kliničkoj upotrebi za pet godina.

Izvor: B92.net
Foto:

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar