28°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: HappyBSC

RECEPT ZA POST Manastirska pita koju jedete i kada ne postite

Zamislite savršen spoj baklave i medenog srca: e to je ukus manastirske pite. U danima kada postimo na vodi, parče ovog kolača uz šoljicu domaćeg čaja učiniće da se okrepimo na pravi način.

A kako se pripeme? U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode.


Sastojci za manastrirsku pitu

Kore

  • 100 grama šećera
  • 6 kašika džema od kajsija
  • po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa
  • 1/2 litra mlake vode; sok i rendana kora pomorandže
  • 500 grama brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • limunova kora
  • kašičica sode bikarbone
  • pola kašičice cimeta

Ukrašavanje

  • 3 kašike džema od kajsija
  • 3 kašike mlevenih oraha

Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u pek-papirom okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta.

Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti