33°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Kurir.rs

OSAM VRHUNSKIH JELA BEZ MESA: Nezamenljivi letnji recepti!

Hrana koja će vas zasititi, a neće opteretiti stomak 

Iako je meso vrlo zasitno i preporučuje se u ishrani bar dva do tri puta nedeljno, kada dođu topli dani ono dobija status teške hrane koja nam ne više ne prija toliko.

Leto je vreme da se okrenemo laganijim obrocima, ali i sezona najukusnijeg zdravog povrća.

Zato vam preporučujemo 8 najlepših jela bez mesa!

1. Složenac sa tikvicama i krompirom

Sastojci: 500 g krompira, 300 g tikvica, 2 dl kisele pavlake, 1 luk ili tri mlada luka, 50 g narendanog kačkavalja, 100 ml mleka, 1 kašika glatkog brašna, 1 čen belog luka, so, sveže mleveni biber, muskatni oraščić, majčina dušica

Priprema: Krompir oljuštite i isecite  na tanke kolutove. Tikvice ne ljuštite - samo ih nasecite na kolutove. Vatrostalnu posudu podmažite maslacem i u nju složite krompir i tikvice.

Luk isecite na tanke kolutove i poređajte po krompiru i tikvicama. Sve pospite majčinom dušicom. Razmutite brašno u mleku, dodajte pavlaku, sitno naseckan beli luk, so, biber i narendani muškatni oraščić. Prelijte preko krompira i tikvica.

2. Paprike punjene karfiolom

OVO MORATE ZNATI

JOŠ JEDAN CRNI DAN! Za 24 sata 325 novozaraženih od korona virusa, OSAM OSOBA PREMINULO

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO SRBIJU: Mačka nam pokazala gde je zakopana MALA MARIJA!

KOVID BOLNICA U NAJVEĆOJ ARENI NA BALKANU: Pogledajte kako će izgledati! (FOTO)

BOLEST SE VRATILA MEĐU NAS! Bez molebana u Crnoj Gori!

AKCIJA GORSKE SLUŽBE! Spasioci iz Novog Sada pomogli devojci na Fruškoj gori

Sastojci: 600 g karfiola, 7-8 paprika, so, biber, 2 jaja, 1 šargarepa, 1 paprika,

1 glavica crnog luka, 200 g kisele pavlake ili kačkavalja, kolutovi paradajza.

Priprema:  Na ulju ispržiti sitno iseckan luk, papriku i šargarepu. Karfiol obariti pa ga isitniti. Prženi luk i pavlaku dodati u karfiol.  Dodati so i biber, pa sve dobro izmešati.

Papriku oprati, izvaditi seme, raseći je i puniti nadevom. Napunjenu papriku dozgo zatvoriti kolutovima paradajza. Izrendati preko paprika kačkavalj i malo pouljiti. Peći u rerni na 200 stepeni 30-40 minuta.

Pecite na 200°c oko pola sata da povrće omekša. Pospite narendanim kačkavaljem i pecite još 10-15 minuta.

3. Vitaminski slatki kupus

Sastojci: 1 glavica kupusa, 2-3 šargarepe, 1 veza mladog luka, 5-6 čenova belog luka, 1 celer, 2-3 krompira, zelena paprika (slatka i ljuta), 1-2 paradajza (može i kuvani), suvi začin, aleva paprika, 1 kašika brašna, ulje.

Priprema: Kupus iseći na krupnije kocke i staviti pola u šerpu, a povrće iseći na kolutove ili kocke pa staviti u sredinu šerpe na kupus i pokriti drugom polovinom kupusa. Dodati paprike, list celera ili peršuna. Naliti vodom do pola i staviti da se kuva oko 45-50 minuta. Dodati začine i paradajz kada se kupus skuva.

U tiganj sipati malo ulja, dodati brašno i beli luk. Malo propržiti, dodati alevu papriku i odmah skloniti sa ringle i sipati u kupus. Probati, pa dodati soli ako treba. Naseckati još malo peršunovog lista.

Ostaviti da krčka još minut, dva i isključiti ringlu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar