11°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: index.hr

ŠTA KUVATI SUTRA: Tradicionalni nedeljni ručak, sa malo para i puno dobrog ukusa!

Pečena piletina i krompir s limunom zvuči vrlo ukusno, a veoma je lako napraviti. Poslužuje se uz jednostavnu salatu i idealno je jelo za brz nedeljni ručak.

Počnimo...

Prvo napravite marinadu kojom ćete preliti piletinu, pazeći da dobro prelijete sve delove. Takođe možete lagano odvojiti kožu s pilećih grudi i na njih staviti malo marinade i tako direktno začiniti meso.

Ostatkom marinade prelijte piletinu u posudi za pečenje, pre nego što joj dodate krompir. Krompir je, naravno, stvar ličnog izbora, ali jelu daje posebnu notu. On skuplja sokove iz piletine i tako dobija poseban ukus.

Korišćenje raširene (leptir) piletine čitav proces čini dosta lakšim. Ne samo da se pile peče upola kraće nego kada ga stavite peći celo, već je i rezanje dosta lakše.

Kako napraviti leptir-pile

Za početak, stavite celo pile na veću dasku za rezanje, okrenuto grudima prema dole. Koristeći veliki kuhinjski nož ili makaze narežite s obe strane leđnu kost i uklonite je, tako da zapravo pile narežete napola, ali ne do kraja. Postavite pile grudima prema gore i malo ga pritisnite, kako bi se što više raširilo kao "leptir".

Čitavo pile od 1,5 kg trebalo bi se peći oko 45 minuta do sat vremena, u rerni prethodno zagrejanoj na 200 Celzijevih stepeni. Ako pile ne bude pečeno kada ga izvadite, trebalo bi ga dopeći još 20-30 minuta. 

Sastojci za marinadu:

¼  šolje maslinovog ulja

½ šolje limunovog soka

1 kašika svežih listova tamjana

2 kašike sitno narezanog svežeg peršuna

1 kašoka sušenog origana

2 kašike sitno nasečenog svežeg ruzmarina

½ - 1 kašika ljute/crvene tucane paprike

4 izmrvljena češnja belog luka

1 kašika soli

1 kašika bibera

Sastojci za piletinu:

1,5 kg piletine (celo pile)

1-2 kašike soli

4 šolje krompira narezanog na komade

Priprema:

Zagrejati rernu na 200 Celzijevih stepeni. Napravite leptir-pile prema uputstvima. Iskombinujte sve sastojke za marinadu i dobro ih pomešajte. Stavite pile u posudu za pečenje i posolite ga, a zatim dodajte više od pola kašike marinade. Budite sigurni da ste stavili marinadu preko celog pileta. Podignite kožu s pilećih grudih i stavite kašikom marinadu direktno na meso. Okrenite pile i prelijte ga ostatkom marinade. Dodajte krompire u posudu za pečenje. Začinite krompir solju i paprikom i stavite ga u rernu.

 Pecite 45 minuta do sat vremena ili dok ne vidite da je pile pečeno.

 Izvadite pile iz rerne i ostavite stajati 10 minuta pre nego što ga poslužite.

Zelena salata je stigla u prodavnice i na pijace, odlično će ići uz ovaj jednostavan i tradicionalan nedeljni ručak. Dobro će se slagati i sa ajvarom, turšijom ili...ma šta vam god padne na pamet!

Prijatno i...javite nam utiske!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti