10°C

Beograd

OVE NAMIRNICE SU ZDRAVE ZA ODRASLE: NE i za DECU

Uravnotežena ishrana ključ je zdravlja. Međutim, ponekad zdrave namirnice mogu da da budu uzrok mnogih zdravstvenih problema kod male dece. Dečji organizmi nisu u stanju da svare određene materije, a imunitet im je preslab da se izbori sa naizgled bezopasnim materijama.

Evo koje su to namirnice:

Hrana koja nadima
Brokoli i pasulj samo su deo namirnica sa visokim procentom prehrambenih vlakana koji poboljšavaju probavu, ali i izazivaju gasove. I dok oni kod odraslih osoba izazivaju tek neprijatnost, kod male dece mogu da prouzrokuju jake bolove u predelu stomaka, pa je bolje pričekati sa uvođenjem ovakvog tipa čvrste hrane u ishranu najmlađih.

Med
Deci do dve godine starosti ne sme se davati med, jer isti može da sadrži toksin Clostridium botulinum koji izaziva trovanje po imenu botulizam. Imunitet odrasle osobe sposoban je da se bori protiv pojave te materije, ali ne i dečiji, pa ga je bolje u potpunosti izbegavati u ranim godinama vašeg mališana.

Citrusno voće
Limun, limeta, grejp i pomorandže deo su zdravih plodova iz porodice citrusa koju karakteriše visoki procenat vitamina C. Međutim ovo voće karakteriše i visoka kiselost koja može da nadraži osetljivi želudac deteta, ali i izazove kožni osip. Upravo zato preporučuje se da izbegavate davanje ove hrane deci mlađoj od godinu dana.

Nepasterizovano mleko
Kravlje mleko sadrži mlečne proteine koje deca do godine dana života ne mogu svariti, pa se ne preporučuje uvođenje ove namirnice u dečju ishranu pre prvog rođendana. Međutim, u mlađoj dobi valja izbegavati i domaće mleko koje nije prošlo proces pasterizacije. Domaće mleko je puno ukusa, a neki veruju i da je bolje od onog industrijskog, međutim može da sadrži bakterije koje mogu da izazovu smetnje sa varenjem kod dece.

Neke vrste riba
Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i proteina, pa se preporučuje njena konzumacija od najranijeg uzrasta. Međutim, neke vrste ribe poput tune, sabljarke i skuše mogu da sadrže značajne tragove žive koja će naškoditi nervnom sistemu deteta, pa ih treba ukloniti sa jelovnika mališana.

Happytv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar