26°C

Beograd

NUTRICIONISTI REŠILI DILEMU: Brokoli ili karfiol?

Mogu se pripremiti na različite načine, dodavati raznim jelima ili koristiti kao glavno. Međutim, postavlja se pitanje – koja namirnica je zdravija i bolja? U nastavku otkrivamo...

Zdravstvene prednosti brokolija:

Mnogi doktori i nutricionisti se slažu oko činjenice da je povrće poput brokolija izuzetno važno u ishrani zbog visoke nutritivnosti – bogati su vitaminima i nutrijentima koji “poboljšavaju rad srca, bore se protiv raka i balansiraju šećer u krvi”. Takođe sadrži manji nivo kalorija, a dosta vlakna tako da osobu koja ih jede održava dugo vremena sitim. Na sve to, brokoli ima i dosta veliku količinu proteina, za razliku od ostatka povrća.

- smanjuje nivo holesterola
- poboljšava i štiti vid
- čini kosti jakim

Zdravstvene prednosti karfiola:

Karfiol je bogat vitaminima c i L, kacijumom, folnom kiselinom, kalijumom i vlaknima. Takođe sadrži i fitonutrijente koji jačaju imunitet, imaju anti-age dejstvo i bore se protiv raka.

- odličan je izvor antioksidanata
- može pomoći pri gubljenju kilograma

Ko je zdraviji?

Kada je reč o nutrijentima, brokoli se za malo više ističe od karfiola zahvaljujući impresivnoj količini kalcijuma, vitamina K i vlakana. Ipak, obe vrste povrća ne sadrže mnogo kalorija i imaju dosta nutrijenata poput folata, mangana, proteina i drugih vitamina. Dosta su svestrani i mogu se koristiti u svakoj dijeti. Ali, kada bismo morali samo jednog da odaberemo – to bi trebalo da bude brokoli.

Povrće koje spada u grupu kupusa, a među kojima su brokoli, karfiol, kelj, prokelj, kupus itd., sjajni su u rešavanju problema sa zapaljenskim procesima jer se smatraju sumpornim, zbog čega podpomažu metilaciji – biohemijskom procesu našeg tela koji reguliše inflamacije i održava procese detoksikacije optimalnim.

Kako se mogu pripremati?

Već smo vam rekli da su karfiol i brokoli vrlo svestrani, pa samim tim i njihovi načini pripreme.

- možete ih jesti sirove sa malo začina;

- kuvane ili spremljene na pari

- kao zamena za nezdravu hranu u svim oblicima

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar