Izvor:
20.05.2018 u 19:52
0

PAPINA MOLITVA ZA VENECUELU: SvetI duh da podari narodu mudrost na putu ka pronalaženju mira i jedinstva!

Papa Franja se molio za Venecuelu da nađe "put mira i jedinstva", na dan predsedničkih izbora koje opozicija bojkotuje, a na kojima se očekuje pobeda Nikolasa Madura.

– Želeo bih da posvetim posebnu misao mojoj voljenoj Venecueli. Molim se svetom duhu da podari narodu Venecule mudrost da pronađu put mira i jedinstva – rekao je na kraju obraćanja na Trgu Svetog Petra papa Franja, koji je rođen u Argentini.

On je rekao i da se moli za one koji su poginuli u pobuni u zatvoru u zapadnoj venecuelanskoj državi Lara. Ranije su predstavnici Vatikana u Venecueli bili uključeni u pregovore između opozicije i vlade u Karakasu oko oslobađanja političkih zatvorenika, ali su ti razgovori obustavljeni. Kritičari Madura današnje predsedničke izbore, koji su trebali da se održe u decembru, smatraju "krunisanjem diktatora". Kritičari smatraju da je Maduro praktično osigurao pobedu jer je dvojici najpopularnijih rivala zabranjeno učestvovanje, a izborna komisija je sastavljena od provladinih članova. Kao glavni Madurov rival ostao je bivši guverner Henri Falkon, koji je prekinuo bojkot izbora, za razliku od ostale opozicije.

SAD, EU i veliki broj zemalja Latinske Amerike kritikuju izbore u kojima se očekuje reizbor levičara Madura, na još jedan predsednički mandat od šest godina. Venecuela je optužila SAD da koriste nove sankcije protiv istaknutih zvaničnika vlade u Karakasu da bi sabotirali predsedničke izbore. SAD su u petak pojačale pritisak na vladu venecuelanskog predsednika Nikole Madura, optuživši ga da profitira od ilegalnih pošiljki narkotika, a uvele su i sankcije protiv drugog čoveka u vladajućoj Socijalističkoj partiji, Diosdadoa Kabelje.

SAD su ranije uvele sankcije protiv Madura zbog kršenja ljudskih prava, ali da je ovo prvi put da je Vašington javno doveo u vezu predsednika Venecuele sa trgovinom droge. Vlada Madura je nazvala sankcije delom "sistemske kampanje agresije" administracije američkog predsednika Donalda Trampa, ističući u saopštenju da za to nema pravnog osnova.

– Ne iznenađuje da uoči glasanja, kada će narod Venecuele izađi da brani svoju demokratiju protiv imperijalističke agresije, američki režim ponovo pokušava da sabotira izbore – kaže se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter