Izvor:
20.05.2018 u 19:01
0

VLADA MAKEDONIJE: Republika Ilindenska Makedonija je ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obe strane

Vlada Makedonije saopštila je da je "Republika Ilindenska Makedonija" ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obe strane i da očekuje da će taj predlog dobiti širu podršku Atine. Vlada premijera Zorana Zaeva istakla je da će nastaviti pregovore sa Grčkom do pronalaženja definitivnog rešenja dvoipodecenijskog spora.

– Nikada nismo bili bliže rešenju, a prijateljstvo dve zemlje i dva naroda nikada nije bilo veće. Uložićemo sve napore da izvučemo maksimum od ovog pozitivnog istorijskog trenutka za dve države – navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Kako se ističe, ponuđeno rešenje "Republika Ilindenska Makedonija" je ime sa vremenskom odrednicom koje se poziva na konkretne datume iz prošlosti i realna je mogućnost za kompromis koji zadovoljava obe strane.

– Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razganičenje po svakom aspektu – navodi Vlada Makedonije.

Dodaje se da je Ilindenski ustanak zajednička borba multietničkog naroda Makedonije za socijalna prava i slobode i da nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susednoj zemlji, uključujući i Grčku.

– To je ista borba i 1903. i 1944. godine – navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Grčka vlada je na indirektan način odbacila predlog makedonske strane da rešenje spora bude "Ilindenska Makedonija", preko stava da saglasno predlozima medijatora UN Metjuja Nimica treba da se nađe ime koje će imati geografsku odrednicu.

– Pozdravljamo stav BJRM da rešenje spora oko imena ne može da postoji bez usvajnja erga omnes, odnosno imena za opštu upotrebu. Ipak ohrabrujemo naše susede da produžimo zajedno da radimo na pronalaženju uzajamno prihvatljivog rešenja sa geografskom ili vremenskom odrednicom, kako predviđa paket predloga medijatora UN – navela je grčka vlada.

Makedonski premier Zoran Zaev rekao je juče da Makedonija pristaje na ustavnu reviziju i da novo složeno ime "Ilindenska Makedonija" koristi i u međunarodnoj, ali i unutrašnjoj komunikaciji, sa približavanjem EU.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter