Izvor:
28.07.2016 u 20:28
0

NOVA TAKTIKA ISLAMSKE DRŽAVE: Ovakve bombe nisu nikada korišćene?

Dok je zapadni svet ovih dana fokusiran na terorističke napade počinjene na evropskom tlu, daleko najviše žrtava u napadima Islamske države (IS) bilo je u Iraku, gde je ta ekstremistička grupa 3. jula izvela i svoj najužasniji bombaški napad, koristeći u bagdadskoj četvrti Karada novu taktiku i najrazorniju bombu.

U tom pokolju neviđenih razmera eksplodirala je bomba u kombiju, a snažna detonacija i naknadni požari ubili su 292 osobe, ranili još nekoliko stotina i potpuno razorili ulicu i nekoliko zgrada u njoj. Iako istraga u vezi s napadom u Bagdadu i dalje traje, razornost tog napada nagoveštava da je reč o novoj taktici i bombi IS koja je dizajnirana tako da izazove još više žrtava i poseje teror u novim razmerama, navodi Bi-Bi-Si, a prenosi "Jutarnji list".

IS je tada prvi put koristila novu taktiku koja im je pomogla da prođu neopaženi kroz kontrolne tačke.

Tako nešto nikada ranije nismo videli i veoma nas zabrinjava – rekao je izvor Bi-Bi-Sija iz Iraka koji je upoznat s detaljima istrage.

Jedan deo taktike već je poznat od ranije i uveliko je raširen u napadima IS u Iraku, a radi se o tome da se eksploziv na mesto napada dopremi vozilom. Međutim, napad izveden 3. jula razlikuje od uobičajenih po načinu na koji je paklena naprava pozicionirana u kombiju, a i sama bomba je imala drugačiji hemijski sastav, koji nekoliko iračkih stručnjaka naziva "unikatnim".

Takvu bombu je zaista teško napraviti– kaže stručnjak za eksplozivne naprave upućen u istragu, koji smatra da je naprava razvijena u gradu Faludži u vreme kada je bio pod kontrolom IS.

Po njegovom mišljenju, "autori" bombe su formulu za njenu izradu pronašli na internetu i zatim prilagodili količine hemikalija kako bi što više smanjili rizik od prerane detonacije, a istovremeno povećali njen smrtonosni učinak.

Navikli smo na veliku vatru i požare kao posledicu napada, ali hemikalije koje su korišćene u ovom napadu nikad ranije nisu upotrebljene u Iraku. Bilo je to čudno, unikatno i užasno– rekao je za Bi-Bi-Si general Kadim Bašhir Saleh.

Drugi irački stručnjak za bezbednost, Hišam al-Hašimi, smatra da je sličan sastav hemikalija u eksplozivu korišćen samo jednom do sada, u napadu koji je izvela Al-Kaida 2004. godine. Ostali stručnjaci koje je novinarka Bi-Bi-Sija kontaktirala rekli su da je vrućina izazvana bombom bila "kao na površini Sunca" i istakli da eksplozija nije ostavila vidljivi centar ili krater na mestu detonacije, mada je izazvala sekundarne požare koji su bili najsmrtonosniji.

Al-Hašimi upozorava i na taktičku stranu napada koja je doprinela velikom broju žrtava u jednakoj meri kao i sam eksploziv, jer je kombi eksplodirao u uskoj ulici u vreme kad je ona bila prepuna ljudi zbog lokalnog festivala.

Razorni efekt bio je pojačan i nizom sigurnosnih propusta, poput činjenice da vatrom zahvaćene zgrade nisu imale put za evakuaciju u slučaju požara.

Tanjug
Foto: Twitter/ HindiPratyacsha

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter