Izvor:
26.02.2018 u 20:43
0

ZORAN ZAEV: Niko ne može da nam oduzme samostalnu i suverenu odluku za ime!

Premijer Zoran Zaev izjavio je da su neosnovane tvrdnje Grčke da Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema južnom susedu, da je spreman da razgovara o svim problemima, ali da nije spreman na promenu Ustava da bi se promena imena potvrdila.

U intervjuu za nemački list Špigl, on je, kako se navodi, u odnosu na moguće teritorijalne pretenzije na koje upozorava Grčka, u šali rekao da su "jedine pretenzije iz Makedonije usmerene prema grčkim plažama”.

– Da, mi volimo na leto da okupiramo lepe grčke plaže i ostrva. Više od milion Makedonaca svake godine putuje u Grčku, tamo trošimo naše pare, volimo Grčku, ima mnogo kontakata među biznismenima i turistima. Ali iskreno, nermamo nikave druge okupacijske namere – rekao je Zaev.

Zaev je to rekao u Berlinu, nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a na pitanje da li nemačka vlada treba da aktivnije učestvuje u pregovorima Makedonije i Grčke oko imena, on je rekao da misli da je obema stranama, i makedonskoj i grčkoj, potrebno ohtrabrenje, ali i da vršenje pritiska na bilo koju stranu nije ispravan put.

– Niko ne može da nam oduzme samostalnu i suverenu odluku za ime – rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, za Makedoniju su neprihvatljivi grčki zahtevi za promenom Ustava, da bi se potvrdila promena imena, kao i ime države koje neće biti prevedeno na engleski.

– Ovo ime je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakav razlog za zahtev da ime menjamo u Ustavu – rekao je Zaev, koji smatra da to nije dostojanstveno.

Grčkoj je, kaže, potreban poverljiv partner, a ne partner bez dostojanstva.

– Najvažnija garancija za Grčku je da rešenje za spor oko imena bude održivo. To se pravi međunarodnim dogovrima, koji će biti ratifikovani i koji će važiti u međunarodnim organizacijama – rekao je Zaev.

Makedonski premijer je rekao da ne može da zamisli neuspeh pregovora sa Grčkom oko imena Makedonije.

– Ne želim ni da pomislim da neće biti rešenja za spor oko imena, moramo da rešimo ovaj spor, zato što samo tako možemo da se razvijamo, da se integrišemo u EU i da postanemo napredna država sa vladavinom prava. To je dobro za ceo region. Neuspeh je nezamisliv, za Makedoniju, za celi region i donekle i za EU, rekao je Zaev.

Upitan šta Makedonija namerava da uradi nakon preimenovanja aerodroma i autouta, Zaev kaže da trenutno nema ničeg konkretnog, ali je, kaže, spreman da razgovara o svim problemima. U budućnosti, "na primer, možda formiramo zajedničke komisije za obnavljanje udžbenika iz istorije".

Zaev je rekao i da je Makedonija multietnička zemlja koja igra centralnu ulogu na Zapadnom Balkanu.

– Ako imamo nestabilnost i previranja u Makedoniji, onda bi to značilo nestabilnost i previranja u celom regionu. Zbog toga je rešenje spora oko imena išlo na daljnji ekonomski i integracijski razvoj Makedonije, a takođe bi i Evropska unija imala koristi – zaključio je Zaev.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ZhurnalMK

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter