Izvor:
21.07.2016 u 01:03
0

IZLAZAK SE MORA ISPLANIRATI: Britanija neće tražiti napuštanje EU pre kraja 2016.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas u Berlinu da Britanija neće tražiti da izađe iz Evropske unije pre kraja 2016. godine, jer treba da isplanira, kako je navela, razborit i dobro organizovan izlazak.

Merkel je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Terezom Mej, poručila da je na britanskoj vladi da definiše svoje principe za izlazak iz Unije i načini potrebne korake, ali je istovremeno izrazila spremnost da Britaniji da dovoljno vremena da dobro definiše svoju poziciju pre nego što otpočne pregovore o napuštanju EU, javile su agencije.

Nećemo aktivirati Član 50 dok naši ciljevi ne budu jasni, zbog čega sam već rekla da se to neće dogoditi pre kraja ove godine – izjavila je Mej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom, preneo je AFP.

Aktiviranjem Člana 50 pokreće se formalni mehanizam EU za izlazak iz tog bloka, objašnjava francuska agencija.

Britanska premijerka je poručila i da želi da konstruktivno sarađuje sa Nemačkom i drugim evropskim partnerima kako bi obezbedila "razborit i dobro organizovan izlazak" iz Unije, navodi Rojters.

Naravno, ako nastavimo da sarađujemo, moramo da pregovaramo i o uspešnom izlasku Britanije iz EU. To će iziskivati vreme i ozbiljan i detaljan rad, ali dok god smo članica EU, poštovaćemo prava i obaveze članstva – istakla je Mej.

Ona se osvrnula i na pitanje migracije, rekavši da želi da smanji godišnju razliku između broja imigranata i broja emigranata na desetine hiljada, što bi, po njenim rečima, bio održivi nivo, prenosi Rojters.

Istovremeno je podvukla da je cilj Britanije da ostane u "najbližim mogućim ekonomskim odnosima" sa Nemačkom i drugim zemljama članicama EU, prenosi AP.

Nemačka kancelarka je istakla da pregovori o Bregzitu mogu da počnu tek kada London aktivira formalni mehanizam za istupanje iz bloka.

U interesu je svih nas da Britanija aktivira izlazak sa dobro definisanom pregovaračkom pozicijom – rekla je Merkel, za koju se očekuje da će igrati ključnu ulogu u tim pregovorima, navodi AFP.

Merkel je ukazala i da Britanija treba da jasno kaže kakvu vrstu odnosa želi sa EU pre nego što počne pregovore o napuštanju bloka, prenosi Rojters.

Sa mog stanovišta, sasvim je razumljivo da, par dana nakon referenduma, par dana nakon što je nova vlada u Britaniji formirana, vlada mora najpre da razmisli šta su naši interesi i kakvi zapravo treba da budu – kazala je nemačka kancelarka.

Ipak, Merkel je upozorila da niko ne želi da period "praznog hoda" traje dugo – ni britanski narod, ni države članice EU.

Takođe je poručila da će Britanija i Nemačka ostati u snažnim bilateralnim odnosima i posle Bregzita, navodi britanska agencija.

Mej danas boravi u prvoj poseti nekoj stranoj zemlji otkako je stupila na čelo britanske vlade prošle nedelje.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ euronews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter