Izvor:
18.07.2016 u 18:28
0

EU I SAD ZABRINUTE ZA TURSKU: Vodeće zemlje pozvale Erdogana da se drži demokratije i ljudskih prava

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države izrazile su danas zabrinutost zbog odgovora Turske na neuspeli pokušaj puča i poručile toj zemlji članici NATO i kandidatu za članstvo u EU da mora da se drži demokratije i ljudskih prava kada krivično goni vojne oficire i druge umešane u zaveru.

Nema opravdanja da zemlja odstupi od osnovnih prava i vladavine prava i mi ćemo pomno pratiti to – rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, prenosi AP.

Keri je istakao da Turska mora da poštuje najviše standarde kad je reč o demokratskim institucijama i vladavini prava u zemlji.

Keri i Mogerini su to poručili posle sastanka u Briselu na kojem je učestvovalo 28 ministara spoljnih poslova EU.

Visoka predstavnica EU je naglasila da turske vlasti moraju da poštuju ustavna i osnovna prava u odgovoru na neuspeli pokušaj puča.

Pozivamo na puno poštovanje turskog ustavnog poretka i, kao Evropska unija, naglašavamo značaj vladavine prava u toj zemlji – rekla je Mogerini, prenosi Rojters.

Delimo zabrinutost zbog ovoga što se dešava u toj zemlji u ovim satima. Turska mora da poštuje demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode – istakla je Mogerini.

Ona je, takođe, upozorila da nijedna zemlja koja je uvela smrtnu kaznu ne može da postane članica EU i naglasila da bi uvođenje smrtne kazne moglo da spreči pridruživanje Turske Uniji.

Podsetila je i da je Turska članica Saveta Evrope te da je obavezuje Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Pokušaj puča ne pruža Turskoj opravdanje da odstupi od vladavine prava – istakla je Mogerini.

Na istoj konferenciji za novinare, Keri je rekao da je Turskoj jasno stavio do znanja da mora da pruži istinske dokaze za bilo kakav zahtev za izručenje muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena zbog neuspelog pokušaja puča.

Pozvao sam turskog ministra spoljnih poslova da obezbedi da nam u zahtevu pošalju dokaze, a ne tvrdnje – rekao je Keri na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi AFP.

Američki državni sekretar je podvukao da zahtev mora da sadrži dokaze u skladu sa standardima o detaljnom ispitivanju kakvi postoje u mnogim zemljama kad je reč o sistemu ekstradicije.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ business

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter