Izvor:
17.07.2016 u 15:54
0

„NAJGORE OD NJEGA TEK DOLAZI“: Britanci pišu da je Erdogan osvetoljubiv, naprasit, autoritaran i tvrdoglav!

Osvetoljubiv, naprasit, autoritaran, tvrdoglav, predsednik Redžep Tajip Erdogan je bio sve ovo i pre nego što je klika turskih generala pokušala da ga otera u zaborav, a sada kada je preživeo njihove spletke, njegovi najgori instinkti biće udvostručeni i pojačani, piše danas britanski "Dejli telegraf".

U tekstu, koji je potpisao šef dopisnika britanskog lista Dejvid Bler, pod naslovom "Mislili ste da je Erdogan do sada bio loš? Najgore od lidera Turske tek dolazi", navodi se da "ako je Erdogan bio saveznik koji je izluđivao Evropu i Ameriku u prošlosti, lider koji je upravo odoleo vojnom puču biće u stanju da učini skoro bilo šta".

U nekom smislu, Erdogan je oslobođen optužbe. Pre nego što su nemiri započeli u petak uveče, kritika koja ga je najviše ljutila bila je optužba da je paranoičan. Zapadnjaci su ismevali Erdoganove tvrdnje da su se mračne sile okupljale da bi ga zbacile sa vlasti i da je postojala zavera unutar turske države koja je želela njegov pad – navodi Bler.

On kaže da su onda usledila 24 sata "koja su bila jedna od nadrealnijih u modernoj istoriji Turske".

Vojne jedinice stvarno su se razletele širom Istanbula i Ankare, zauzimajući ključne pozicije pod okriljem noći. Helikopteri su stvarno gađali mete u prestonici, a sjajni tragovi šarali su noćno nebo. U isto vreme, tenkovi su blokirali mostove nad Bosforom, a komandanta vojske su na kratko držali kao taoca njegovi oficiri – piše Bler.

On navodi da je "u Erdoganovom umu ovakav sled događaja potvrđivao sve njegove strahove".

Prva faza njegovog odgovora može da se sažme u jednu reč: osveta. Mračni posao osvete počeo je u subotu hapšenjem 1.563 vojnika. Kada je stigao u Istanbul u ranim jutarnjim časovima, Erdogan je kao grob miran i pepeljast u licu, upozorio da će njegovi neprijatelji ''platiti skupu cenu'' zbog njihove ''izdaje i pobune'' – navodi Bler.

On odaje da je zamenik predsednika Erdoganove Partije pravde i razvoja zatražio vraćanje smrtne kazne kakao bi pučisti bili "pogubljeni".

I dok se njegovi potčinjeni nadmeću međusobno ko će biti žešći prema njegovim protivnicima, Erdoganov um sada će se okrenuti sledećoj fazi njegovog odgovora: bacanje krivice. Oko ovoga će zapadne vlade biti posebno zabrinute, pošto je predsednik u potpunosti u stanju da odluči da Evropa i Amerika stoje iza pokušaja puča – ocenjuje Bler.

On smatra da "sada kada je izbegao pravi puč, Erdogan će udvostručiti svoje napore da utiša bilo kakvu kritiku".

Dok Turska razmatra posledice nadrealna 24 sata, ostaje gorka istina: niko nije ljući od Erdogana koji je nekako uspeo da preživi – zaključuje Bler.

Tanjug
Foto: Twitter/business

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter