Izvor:
17.07.2016 u 14:44
0

AMBASADOR POTVRDIO: „Situacija u Turskoj je…“

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj izjavio je danas da je situacija u Turskoj pod punom kontrolom i zahvalio vlastima Srbije na solidarnosti pokazanoj prema njegovoj zemlji kada je u petak uveče tamo izveden pokušaj puča. Bozaj je rekao i da u turskim letovalištima nema problema i izrazio nadu da će Turska brzo prevazići ova teška vremena i vratiti se turizmu za koji, kako kaže, ima dobre uslove.

Mi potpuno kontrolišemo sve i sigurni smo da se ovakve stvari neće ponoviti, uz pomoć međunarodne zajednice i borbe protiv terorizma – istakao je turski ambasador.

Prema njegovim rečima, veoma dobro organizovana teroristička organizacija, koja se uvukla i u sudstvo, i u bezbednosne snage, i u vojsku, dobro je isplanirala pokušaj puča uoči sastanka generala i vojnih oficira koji je trebalo da se održi.

Naš premijer je rekao da je to ograničen pokušaj i od prvog momenta smo na demokratski način reagovali na ovu situaciju", kazao je Bozaj, dodavši da je odmah dobio poruku iz Ankare sa upozorenjem da je reč o "lažnoj dekoraciji", te da treba biti oprezan, i da treba obavestiti strane zemlje.

Bozaj kaže da ni na trenutak nije pomislio da će pokušaj puča uspeti, jer organizatori te akcije nemaju nikakvu podršku među narodom. Osvrnuvši se na noć u kojoj je izveden pokušaj puča, Bozaj je rekao da ga je u dva sata ujutro pozvao premijer Srbije Aleksandar Vučić i pitao ga da li mu nešto treba i kakva je situacija, a pozvao ga je i savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Dogovorili smo se da se sastanemo ujutro. Ujutro su stvari već bile jasne. Vlada je imala punu kontrolu. Želim da zahvalim vlastima Srbije na solidarnosti koju su pokazale prema Turskoj – istakao je Bozaj.

Upitan kako komentariše navode da iza pokušaja puča verovatno stoji neka velika strana sila, Bozaj odgovara da turske vlasti sve to proveravaju i prate. Kaže i da nije čuo nikakve kontroverzne izjave, već samo izraze podrške i vere u snagu Turske.

Mi smo osnovali našu državu, borili smo se za nju i ne dozvoljavamo nikome da je urušava. Biće preduzete akcije protiv onih koji su učestvovali u ovome… Ne želimo da iko napada tursku državu – naglasio je Bozaj.

On ukazuje da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan došao na vlast putem glasova većine i da i dalje ima podršku naroda, a za kritike protiv Erdogana kaže da nemaju osnova, uz konstataciju da u demokratijama kritike uvek postoje.

Sve vlade dolaze na vlast posle izbora i samo na taj način mogu da se promene. Mi imamo jednu demokratsku zrelost posle svih kriza sa kojima smo se suočavali – zaključio je Bozaj.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter