Izvor:
15.07.2016 u 16:52
0

EKSPERT ZA BORBU PROTIV TERORIZMA: Francuska je ranjiva meta!

Teroristički napad u Nici reakcija je islamističkih, terorističkih organizacija, koji gube svoje najvažnije ratove i pokušavaju da prenesu težište sukoba i da kazne one od kojih gube, rekao je član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizm Dževad Galijašević.

Prema njegovim rečima, Francuska je ranjiva meta, jer njene bezbednosne agencije očito nisu na nivou.

Francuska se nije nešto pokazala u ovom ratu u borbi protiv terorizma, njene bezbednosne agencije očito nisu na nivou, koji treba da garantuje zaštitu francuskim državljanima i državi i zato se ti napadi najviše i dešavaju na tlu Francuske – rekao je Galijašević u izjavi za Tanjug.

Smatra da je poslednji napad u Francuskoj bio očekivan, ako se ima u vidu izjava direktora obaveštajne službe Francuske koji je pre tri dana rekao da postoje informacije prema kojim bi takvi napadi mogli biti očekivani.

Ranjivost je, kaže Galijašević, i posledica neizgrađenog sistema bezbednosti EU, jedinstvenog koncepta bezbednosti, kakav ne postoji, kao ni jednistvena borba protiv terorizma

Istovremeno su nacionalne bezbednosne agencije oslabljene, ne postoji ni dovoljno čvrst koncept, one su oslabljene težnjama da se pravi nekakav zajednički koncept, koji nije napravljen – rekao je Galijašević.

Takva je, smatra on, i slika Balkana- slabo razvijene bezbednosne agencije, opšte političke prilike koje pogoduju razvoju terorističke organizacije, nestabilnost…

To je otprilike slika Balkana od Makedonije do Sarajeva i razvoj tih terorističkih organizacija mogu ponoviti ono što se dešava na ulicama Francuske – naglasio je Galijašević, koji BiH vidi kao izvor mnogih od tih problema.

Galijašević tvrdi da iz BiH odlazi najviše boraca na sirijsko ratište i u ovom momentu ima najviše povratnika sa tog ratišta.

Podsecća da je u poslednjih 18 meseci BiH imala nekoliko terorističkih napada- i ubistvo policajca u Zvorniku, napad na policiju Republike Srpske, napad na oružane snage BiH, koji se desio u Sarajevu.

Neodvojiv od ovog događaja je i napad na komandanta, odnosno načelnika Štaba zajedničke komande, na generala Antu Jelača, kod Mostara, u tunelu Salakovac, bez obzira što je taj napad izveden pirotehničkim sredstvom, on je i te kako izazvao strah i zabrinutost, nakon smrti dva vojnika – rekao je Galijašević.

Ističe da je neodvojivo od toga i ono što se desilo u pokušaju ubistva i linčovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića i smatra da međunacionalni odnosi, politike koje se vode iz Sarajeva, u stvari doprinose da borba protiv terorizma bude u drugom planu i da se mnoge opasne osobe kreću Balkanom.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter