Izvor:
14.07.2016 u 00:51
0

OTIŠAO JE KAMERON: Tereza Mej i zvanično premijerka Velike Britanije

Tereza Mej zvanično je danas po podne potvrđena kao nova premijerka Velike Britanije.

Blagoslov za preuzimanje dužnosti dobila je od britanske kraljice Elizabete Druge. Tereza Mej je prva žena premijer na čelu Velike Britanije posle Margaret Tačer.

Britanski premijer Dejvid Kameron danas popodne je, u Bakingemskoj palati, kraljici Elizabeti Drugoj formalno podneo svoju ostavku. U poslednjoj izjavi pre odlazak u Bakingemsku palatu, Kameron je ispred rezidencije premijera u Daunuing stritu 10, u prisustvu supruge i troje dece, rekao je da je "bila najveća čast u životu raditi ovde" i da je želi "uspeh ovoj sjajnoj zemlji koju mnogo voli".

Kameron je pozvao svoju naslednicu Terezu Mej da zadrži bliske odnose sa Evropskom unijom, iako je njen "istorijski zadatak da okonča 40. godišnje članstvo Velike Britanije u EU".

Moj savet naslednici, koja je sjajan pregovarač, jeste da ostane što bliže EU radi dobrobiti trgovine, saradnje i bezbednosti – rekao je Kameron u poslednjem obraćanju britanskom parlamentu.

Osim bliskosti sa Unijom, Kameron je naglasio i važnost ujedinjenja podeljene Konzervativne partije, i razlike u stavovima Britanaca, "koji su mahom ljuti na političku elitu". Kameron se pred poslanicima našalio da je "od jutra imao sastanke sa ministrima i da je, osim sastanka sa njenim visočanstvom, ostatak rasporeda prilično veseo".

Tanjug
Foto: Twitter/CosmopolitanUK/FunkofChile

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter