Izvor:
12.07.2016 u 18:29
0

BRITANCI PLAĆAJU PRVU CENU BREGZITA: Cene TEPIHA vrtoglavo PORASLE!

Cene tepiha i podnih obloga uglavnom nisu među ekonomskim pokazateljima inflacije, ali je ta industrija među prvima od britanskih sektora najavila poskupljenje svojih proizvoda nakon što je glasanje na referendumu o članstvu u Evropskoj uniji pokrenulo sunovrat funte.

Jedna od prvih kompanija koja će poskupeti svoje proizvode je Hedlam Grupa, britanski distributer materijala za prekrivanje podnih površina, koja je danas saopštila da će podići cene u narednih mesec dana zbog povećanih troškova uvoza iz Belgije i Holandije, izveštava agencija "Blumberg".

Funta je pala za gotovo 10 odsto prema evru i za 12 procenata u odnosu na dolar otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo za Bregzit, što je poguralo naviše troškove uvoznika i stvarilo inflatorne pritiske.

Lenovo Grupa, najveći svetski proizvođač personalnih računara, objavila je prošle nedelje da razmatra povećanje cena u Ujedinjenom Kraljevstvu. Još jedan proizvođač računara, kompanija Dell, namerava da podigne britanske cene za 10 odsto, dodaje njujorška agencija.

Iz Headlama kažu da im je slabljenjr funte povećalo troškove koje plaćaju za stambene podne obloge u proseku za 6,0 odsto. Kompanija, koja uglavnom snabdeva nezavisne maloprodavce i trgovce podnim oblogama, podići će prodajne cene za sličan iznos, naveli su iz te firme sa sedištem u Birmingemu.

Glasanje za Bregzit će se verovatno negativno odraziti na stanogradnju i na tržište renoviranja stanova u Velikoj Britaniji, ocenila je danas dablinska distributivna kompanija Grafton Grupa.

Firma Kepital Ekonomiks je snizila prognozu prodaje stambenih jedinica u Britaniji za 10 dosto nakon referenduma, ocenjujući da će usporavanje ekonomskog rasta, do kog će doći zbog Bregzita, imati loše posledice po otvaranje novih radnih mesta i rast prihoda, prenosi "Blumberg", pozivajući se na prošlomesečni izveštaj te firme.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/LinenRobe

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter