Izvor:
27.06.2016 u 21:00
0

NAKON ŠEST GODINA: Izrael i Turska ponovo „saveznici“!

Izrael i Turska objavili su danas sporazum o pomirenju, koji predviđa potpunu obnovu diplomatskih odnosa i povratak ambasadora u roku od nekoliko nedelja, čime će biti okončana šest godina duga kriza u međusobnim odnosima dve zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je da će sporazum doneti stabilnost na "turbulentom" Bliskom istoku, preneo je AP.

Izrael je pristao da plati 20 miliona dolara kao kompenzaciju ožalošćenim porodicama ubijenih i povređenih u upadu izraelske mornarice, prenosi AP.

Kako dodaje, Izrael će dozvoliti Turskoj da isporuči pomoć u pojas Gaze preko izraelske luke i angažuje se u nizu razvojnih projekata u Gazi, naročito u vezi sa vodom i elektricitetom.

Turska je, za uzvrat, pristala da zaustavi pravne tužbe protiv Izraela oko upada izraelske mornarice i spreči bilo kakvu vojnu akciju ili prikupljanje sredstava u Turskoj, istakao je Netanjahu govoreći o, kako ocenjuje AP, islamskoj militantnoj grupi Hamas s kojim Turska ima dobre odnose.

Netanjahu je istakao da blokada pojasa Gaze ostaje na snazi dok je turski premijer Binali Jildirim, u isto vreme u Ankari, rekao da je sporazumom delimično ukinuta blokada Gaze.

Odnosi između Turske i Izraela, nekada bliskih saveznika, pogoršali su se pre šest godina kada je devet turskih državljana ubijeno tokom upada izraelske mornacije na brod, koji je plovio ka pojasu Gaze.

Obe zemlje su, posle incidenta, povukle ambasadore i u velikoj meri prekinule bezbednosne veze, a diplomatske odnose su održavale na niskom nivou.

Tanjug
Foto: Twitter/RT_com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter