Izvor:
25.06.2016 u 03:17
0

OLAND O BREGZITU: Bolan izbor Britanaca, ali Evropa mora da se USREDSREDI NA SUŠTINU!

Britanci su referendumom odlučili da izađu iz EU što je bolan izbor, zbog kojeg veoma žalim zbog Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope, izjavio je danas francuski predsednik Fransoa Oland povodom ishoda britanskog referenduma.

To je, međutim, njihov izbor i mi moramo da ga poštujemo suočavajući se sa svim njegovim posledicama – dodao je on.

Velika Britanija neće dakle više biti deo Evropske unije i procedure predviđene ugovorima će brzo biti primenjene, to je pravilo i to je posledica, kazao je Oland, saopšteno je iz ambasade Francuske u Srbiji.

Glasanje u Velikoj Britaniji ozbiljno stavlja Evropu pred izazov. U ovim okolnostima ona mora da pokaže svoju čvrstinu i snagu, pružajući neophodne odgovore kako bi vladala ekonomskim i finansijskim rizicima od izlaska Velike Britanije. Mere su već preduzete i imam poverenje u njihovu efikasnost – dodao je on.

Oland je rekao da britanska odluka zahteva takođe da se sa lucidnošću sagledaju nesavršenosti funkcionisanja Evrope i gubitak poverenja naroda u projekat koji ona predstavlja.

Opasnost je ogromna od ekstremizma i populizma. Uvek je potrebno manje vremena da se nešto razgradi nego da se napravi, da se nešto uništi nego da se izgradi. Francuska, zemlja osnivač Evrope, to neće prihvatiti – dodao je francuski lider.

On je rekao da je neophodno trgnuti se i da Evropa, da bi išla napred, ne može više da se ponaša kao pre.

Narodi od Evrope očekuju da ponovo afirmiše svoje vrednosti. Vrednosti slobode, tolerancije i mira. Evropa dakle treba da bude sila koja suvereno odlučuje o svojoj sudbini i koja brani svoj model – rekao je Oland u govoru podovom referenduma.

On je dodao da će Francuska da preuzme inicijativu da se Evropa usredsredi na suštinu: na bezbednost i na odbranu našeg kontinenta kako bi zaštitila naše granice i kako bi sačuvala mir suočena sa pretnjama.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter