Izvor:
25.06.2016 u 02:46
0

BRITANCI PORUČUJU: Nije se srušilo nebo, ali – ovo NIJE POSLEDNJI REFERENDUM U EVROPI!

"Nije se srušilo nebo nakon Bregzita, ali čekaju nas godine teškog rada" – naslov je nove kolumne Ambroza Evans-Pričarda, urednika međunarodne biznis redakcije Dejli Telegrafa.

On beleži da je ovaj dnevni list nedeljama unazad upozoravao glasače da će izlazak iz EU biti traumatičan za Britaniju, kao i da će se zemlja suočiti sa padovima na berzi.

Evans-Pričard predviđa da će biti potreban "Herkulovski napor" da Velika Britanija izađe iz Evropske unije nakon što je 43 godine upletena u pravnu i ustavnu strukturu iste.

Škotska i Severna Irska sada će biti izbačene iz EU protiv svoje volje, a to sablasno stanje stvari lako može dovesti do unutrašnje fragmentacije Kraljevine, ukol8iko se taj problem ne reši sa izuzetnom pažnjom – navodi ovaj novinar.

On ocenjuje da od parlamenta zavisi koliko će Bregzit biti traumatičan.

Ukoliko je parlament dorastao izazovu i uspe da isposluje kredibilnu trgovinsku politiku (koja je danas i više nego odsutna)… I ukoliko sačuvaju pristup evropskom tržištu i ukoliko osiguraju održivost, možda će Bregzit biti manje traumatičan.

Ambroz Evans-Pričard dodaje i da stres oko izlaska Britanije iz EU može biti manji ukoliko Brisel, Berlin, Pariz, Rim, Madrid i Varšava dobro odreaguju na tu situaciju.

Obe strane drže nitroglicerin u rukama – piše Evans-Pričard.

On u tekstu navodi i da neki Evropljani optužuju Britance za "strateški nihilizam", kao i da su pokrenuli raspad Evropske unije.

Istina je da sada francuski, holandski, italijanski i švedski evroskeptici agituju još glasnije za svoje referendume, ali glasači širom EU podižu se u odbranu nacionalne samouprave i kulturološke teritorije.

Evans-Pričard opominje da Bregzit nije povod, niti zaraza, kao i da najnovija istraživanja pokazuju da je briselski gnev podjednako jak kao britanski ili francuski.

Ovaj referendum nije borba između Britanije i Evrope, kako je naveliko predstavljen. To je samo panevropski ustanak protiv cezaropapizma Evropske unije i njene tehnokratije. I ovaj referendum neće biti poslednji – upozorava urednik Dejli Telegrafa.

HappyTv.rs
Foto: Twitter/ecoeurope, telegraph.co.uk

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter