UBRZAĆE MEHANIZAM: EU želi da Britanija izađe ŠTO PRE!

 

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da Evropska unija želi što skoriji izlazak Britanije iz tog bloka i da u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska iz EU, odnosno aktivacija člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Šulc je u intervjuu britanskom listu "Gardijan" upozorio da odluka britanskog premijera Dejvida Kamerona da odloži početak pregovora o Bregzitu do jeseni, dok ne bude izabran njegov naslednik pošto je on jutros najavio svoju ostavku - nije nesto što je dovoljno brzo.

- Neizvesnost je suprotno od onoga što mi želimo - istakao je Šulc, dodajući da je teško prihvatiti da je "čitav kontinent talac unutrašnje borbe u britanskoj Konzervativnoj stranci".

- Sumnjam da je čitava stvar samo u rukama vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Moramo da primimo k znanju jednostranu odluku te zemlje da žele da čekaju do oktobra, ali to ne sme da bude poslednja reč - rekao je predsednik EP.

Kameron je jutros u govoru tokom kojeg je podneo ostavku na mesto premijera rekao da je na njegovom nasledniku, koji bi trebalo da bude imenovan do konferencije Konzervativne stranke u oktobru, pokrene član 50 Lisabonskog sporazuma.

Nakon toga, počinje dvogodišnji proces pregovora o izlasku iz Unije, pojašnjava "Gardijan".

Bivši gradonačelnik Londona i lider kampanje za izlazak Britanije iz EU Boris Džonson je izjavio da "ne treba da bude žurbe" u izlasku Britanije iz Unije.

Nešto ranije su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Donald Tusk i Žan-Klod Junker, kao i premijer Holandije Mark Rute, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, u zajedničkom saopštenju naveli da EU od Britanije očekuje da deluje "što je pre moguće, bez obzira koliko bolno to bilo" i da "nema ponovnih pregovora o članstvu".

 

Tanjug
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro