POČELO RASTURANJE KRALJEVSTVA? Hiljade građana Londona traži NEZAVISNOST!

 

Na desetine hiljada građana Londona potpisalo je danas peticiju kojom se traži da ta metropola ostane u Evropskoj uniji, nakon što je gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio da prestonica takođe ima pravo glasa kad je reč o pregovorima o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Peticiju pod naslovom "Za proglašenje Londona nezavisnim od Ujedinjenog Kraljevstva i priključenje Evropskoj uniji" je na sajtu ćange.org dosad potpisalo više od 40.000 ljudi, prenela je agencija AFP.

Dok se na jučerašnjem referendumu 52 odsto građana Britanije izjasnilo za izlazak iz EU, u Londonu je pobedila opcija za ostanak, za koju je glasalo 60 odsto stanovnika tog grada.

- London je internacionalni grad i mi želimo da ostanemo u srcu Evrope. Ovom peticijom se poziva gradonačelnik Sadik Kan da London proglasi nezavisnim i da podnese zahtev za članstvo u EU - navodi se u peticiji.

- Jasno je da se ostatak zemlje sa tim ne slaže. Zato da ne bismo pasivno-agresivno glasali jedni protiv drugih na svim izborima, hajde da ozvaničimo razvod i uselimo se kod naših prijatelja na starom kontinentu - naveli su pokretači peticije.

Kan je prethodno izjavio da je "ključno da London, takođe, ima pravo glasa za stolom za kojim se bude pregovaralo o izlasku iz Unije, zajedno sa Škotskom i Severnom Irskom".

- Iako ćemo izaći iz EU, od ključne je važnosti da ostanemo deo zajedničkog tržišta. Napuštanje tog tržišta sa 500 miliona ljudi bi bila greška - rekao je Kan, koji je podržavao kampanju za ostanak Britanije u EU.

Osim Londona, Škotska i Severna Irska su jedini delovi Ujedinjenog Kraljevstva gde je većina građana glasala za ostanak u 28-časovnom bloku.

 

Tanjug
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro