POČELO RASTURANJE KRALJEVSTVA? Hiljade građana Londona traži NEZAVISNOST!

 

Na desetine hiljada građana Londona potpisalo je danas peticiju kojom se traži da ta metropola ostane u Evropskoj uniji, nakon što je gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio da prestonica takođe ima pravo glasa kad je reč o pregovorima o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Peticiju pod naslovom "Za proglašenje Londona nezavisnim od Ujedinjenog Kraljevstva i priključenje Evropskoj uniji" je na sajtu ćange.org dosad potpisalo više od 40.000 ljudi, prenela je agencija AFP.

Dok se na jučerašnjem referendumu 52 odsto građana Britanije izjasnilo za izlazak iz EU, u Londonu je pobedila opcija za ostanak, za koju je glasalo 60 odsto stanovnika tog grada.

- London je internacionalni grad i mi želimo da ostanemo u srcu Evrope. Ovom peticijom se poziva gradonačelnik Sadik Kan da London proglasi nezavisnim i da podnese zahtev za članstvo u EU - navodi se u peticiji.

- Jasno je da se ostatak zemlje sa tim ne slaže. Zato da ne bismo pasivno-agresivno glasali jedni protiv drugih na svim izborima, hajde da ozvaničimo razvod i uselimo se kod naših prijatelja na starom kontinentu - naveli su pokretači peticije.

Kan je prethodno izjavio da je "ključno da London, takođe, ima pravo glasa za stolom za kojim se bude pregovaralo o izlasku iz Unije, zajedno sa Škotskom i Severnom Irskom".

- Iako ćemo izaći iz EU, od ključne je važnosti da ostanemo deo zajedničkog tržišta. Napuštanje tog tržišta sa 500 miliona ljudi bi bila greška - rekao je Kan, koji je podržavao kampanju za ostanak Britanije u EU.

Osim Londona, Škotska i Severna Irska su jedini delovi Ujedinjenog Kraljevstva gde je većina građana glasala za ostanak u 28-časovnom bloku.

 

Tanjug
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Provodadžija  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Novajlije reality  
13:55  Vesti  
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
20:00  Upoznajte Novajlije  
21:00  Provodadžija  
22:00  Sudbine  
23:00  Novajlije reality