EVO KO JE PRESUDIO: Ovaj sloj građana je BRITANIJU izveo iz EU!

London

Mladi Britanci su oni koji su najmanje želeli da napuste Evropsku uniju, a najstariji građani Velike Britanije su ti koji su uticali na konačan ishod referenduma - izlazak iz EU.

Sudeći prema poslednjoj anketi Jugova, nove generacije Britanaca mogu se nazvati gubitnicima istorijskog referenduma. Britanci, između 18 i 25 godina, ubedljivo su bili za ostanak, a samo njih 19 odsto je podržalo kampanju za napuštanje EU.

S druge strane, oni najstariji, koji imaju preko 65 godina, bili su ubedljivo za izlazak - čak 59 osto. Situacija je, međutim, bila obrnuta na referendum u Škotskoj - mladi su bili za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva, dok su penzioneri bili za ostanak u 300-godišnjem savezu. 

"Mladi ljudi su ubedljivo bili za ostanak, ali su nadglasani. Mladi su glasali za svoju budućnost, ali im je ona oduzeta", rekao je lider Liberalnih demokrata Tim Faron. 

Sa većim brojem godina, opada i podrška EU, a poslednje ankete pred izlazak na birališta su pokazale da više nijedna kategorija nije većinski za EU. Oni između 25 i 29 godina su 48 odsto za ostanak, između 50 i 64 godine 38 odsto, a oni preko 65 godina 34 odsto. 

London je bio ubedljivo za ostanak u Evropskoj uniji. Liverpol i Mančester i škotski Edinburg, kao i velški Kardif su bili u velikoj meri za ostanak, a u Birmingemu su protivnici i zagovornici izlaska Britanije iz EU bili izjednačeni. 

Za ostanak su bili i Oksford i severnoirski Belfast.  Prema analizama britanskih medija se čini da su za izlazak iz EU mahom glasale ruralnije sredine, a posebno su naoštreni na izlazak bili na krajnjem istoku Engleske, u regonu Istočno Midlendsa gde je u nekim delovima uz samu istočnu obalu više 80 posto birača glasalo za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. 

Na sam dan održavanja referenduma, u britanskom Ekonomistu objavljen je grafikon koji je pokazao da će imućni i mladi Englezi glasati za ostanak u Evropskoj uniji, a većina starijih i siromašnih da Britanija izađe iz Unije, dok je među ženama najveći broj onih neopredeljenih - 18 odsto.

Podaci su pokazali da 48 posto siromašnih Britanaca želi izlazak iz unije, a 30 odsto njih želi da Britanija ostane u EU, dok 16 odsto te poopulacije nema stav o ovom pitanju.

Menju ženama je zabeležen najveći broj neopredeljenih, 18 posto. Britatanke koje imaju stav o ovom pitanju, u 40 posto slučajeva žele da napuste uniju.  Muska populacija je podeljena, pa tako 45 posto njih je za ostanak a 42 posto za izlazak iz Unije. 
 

Izvor:Tanjug
Foto:Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro