Izvor:
22.06.2016 u 20:42
0

REFERENDUM U BRITANIJI: Prelomni trenutak za budućnost zemlje i EU

U Velikoj Britaniji se sutra održava referendum o ostanku te zemlje u Evropskoj uniji ili izlasku iz nje koji bi mogao u značanoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.

Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača, zasad je potpuno neizvestan, a referendumsko pitanje glasi "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?".

Pobornici obe opcije ušli su u završnicu kampanje i danas će u poslednjem pokušaju da privuku neopredeljene glasače. Prema poslednjem srednjem rezultatu anketa javnog mnjenja na sajtu "Šta Ujedinjeno kraljevstvo misli", kampanja za ostanak ima malu prednost od 51 odsto u odnosu na 49 odsto podrške za izlazak iz EU.

Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha, a na javno mnjenje uticalao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se prirpemala da održi sastanak sa biračima u Birstolu.

Premijer Dejvid Kameron koji se zalaže za ostanak u EU dao je seriju intervjua kako bi još jednom poslao poruku pre otvaranja glasačkih mesta.

Niko ne zna šta će se dogoditi – rekao je Kameron Fajnenšel tajmsu.

Verujem da će to u svakom slučaju biti konačna odluka, Britanija neće hteti da još jednom prolazi kroz ovo – dodao je premijer..

Jedan od najvećih zagovornika izlaska iz EU Najdžel Faraž očekuje da će par meseci posle Bregzita i Austrija istupiti iz EU.

Dani EU su odbrojani" – podvukao je šef UKIP-a [Stranke za nezavisnost Ujedinjenok kraljevstva).

Faraž očekuje da će to biti jedna "vrsta konjske trke", odnosno da li će prvi istupiti Austrijanci ili Danci.

O potencijalnim posledicama britanskog referendima razmišlja se i na Balkanu, a stručnjak za region sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ocenio je za Tanjug da se odlukom Britanaca o ostanku u Uniji ne bi mnogo toga promenilo ni za Evropu ni za Balkan dok bi "Bregzit" vodio na "potpuno neistražen teren". Dodao je da se u slučaju britanskog glasa za ostanak u Uniji kratkoročno ne bi mnogo toga promenilo, ali da je moguće da bi London imao manje entuzijazma za prijem novih članica. Ker-Lindzi kaže da je teško reći kako bi se Bregzit odrazio na Balkan ali veruje da bi mnogo zavisilo od reakcije EU.

On takođe smatra da bi EU eventualnu odluku Britanije da ode trebalo da iskoristi kao priliku da suštinski preispita svoju strategiju i ciljeve.

Na birališta će izaći britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i državljani UK u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze biračkim spiskovima. Pravo glasa ovog puta imaće i građani Gibraltara.

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter