Izvor:
21.06.2016 u 01:32
0

EU PRED ODLUČUJUĆI REFERENDUM: Britanija i Unija potrebne jedna drugoj!

Posljednji skup ministara spoljnih poslova EU pred britanski referendum, zakazan za četvrtak, protekao je danas u Luksemburgu u znaku iščekivanja konačne odluke Britanaca – ostaju ili odlaze iz EU.

Evropski ministri su uvereni da bi odlazak Britanije bila loša vest za obe strane. Njihov britanski kolega, deleći takav stav, ukazuje da se, ako Velika Britanija ostane, hitno mora primeniti u praksi novi, za Britance povoljniji aranžman funkcionisanja unutar evropske porodice.

Tek par dana pred referendum, evropski ministri, uključujući i njihovog britanskog kolegu, slično razmišljaju – Britaniji treba Unija, i obratno, naveo je Glas Amerike.

"Vodi se oštra borba, biće veoma tesan rezultat referenduma, kakav god bio, a poruka koju se trudimo da prenesemo Britancima je da je reč o putu bez povratka. Ako Britanija odluči da ode, neće moći da se vrati, kasnije se nikada neće moći da pridruži pod uslovima prihvatanja neprihvatljivog – evro i zone Šengena i slično. Ovo je veoma vazna odluka i jasni smo u poruci da je najbolji interes Britanije da ostane u EU", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

Hamond je istakao da, ako Britanija odluči da ostane, očekuje hitnu primenu paketa sporazuma dogovorenog u februaru u Briselu, kako bi bili sigurni da Unija radi u korist svih svojih građana i da se bavi njihovim problemima.

Nemački ministar Frank-Valter Štajnmajer je rekao da je uvek govorio da bi želeo da "snažna većina" odluči da Britanija ostane u EU.

"Ako se to ne desi, izgubićemo više nego jednu zemlju, izgubićemo britansku tradiciju i istoriju unutar EU, koja je uvek bila i biće važna za nas. Unija će izgubiti mnogo ako Britanija ode. Snažno se nadamo da će kampanja za ostanak da dobije veliku podršku a nama preostaje da čekamo i da vidimo rezultat referenduma", kazao je Štajnmajer.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han je na pitanje da li će u slučaju Bregzia biti doveden u pitanje i proces proširenja rekao da "ne očekuje probleme jer vjeruje u pozitivan ishod referenduma".

I ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc se nada ostanku Britanije u EU.

"Uveren sam da je to ne samo bolje za Veliku Britaniju, već ostanak u Uniji znači jaču i bolju Evropu. Zato se nadam jasnom glasanju za ostanak, jer u suprotnom slučaju to bi imalo negativne posledice po EU. Ne samo da bi bila slabija kao Unija po praktičnim pitanjima, Britanija je važna i kao ideološka pomoć gde ukazuje na slabosti Unije", naglasio je Kurc.

On je dodao da je važno imati države koje imaju hrabrosti da glasno ukazuju na problem i na ono što nije u redu. Slovački šef diplomatije i budući predsedavajući Saveta ministara EU Miroslav Lajčak ističe da bi, ako ostane u Uniji, Britanija bila snažnija i EU bi bila snažnija.

"S druge strane, jasno je, kakav god da bude rezultat, EU će biti drugačija, i treba to dobro sagledati, kako bi smo bili sigurno da EU odgovara očekivanjima naših građana, to je ono što ja očekujem od naših lidera", rekao je Lajčak.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter