Izvor:
20.06.2016 u 23:45
0

ŽENA VODI ‘VEČNI GRAD’: Rim dobio prvu gradonačelnicu

Kandidatkinja populističkog Pokreta pet zvezda (M5S) Virđinija Rađi u drugom krugu izbora pobedila je kandidata Demokratske stranke Roberta Đaketija, čime je postala prva gradonačelnica u istoriji Rima.

Virđinija Rađi je kao kandidat populističkog Pokreta pet zvezda (M5S) dobila 60 odsto glasova u odnosu na Roberta Đaketija iz Demokratske partije premijera Matea Rencija, a ti lokalni izbori smatraju se testom popularnosti italijanskog premijera i njegove stranke, preneo je AFP.

Rađi se u svojoj kampanji zalagala za ukidanje privilegija za zvaničnike i borbu protiv korupcije.

Virđinija Rađi (37), advokat i lokalni odbornik, uspela je da za samo nekoliko meseci predizborne kampanje izađe iz anonimnosti i postane jedno od najpoznatijih lica italijanske politike.

Prvi krug izbora održan je 5. juna, a advokatica Rađi je tada osvojila 35,2 odsto glasova.

Prvi grad koji je dobio ženu gradonačelnika u istoriji je Argonija u Kanzasu (SAD) još 1887.godine, a to je bila Suzan Salter (Susanna M. Salter).

U Beogradu je to bila Slobodanka Gruden 1993. godine, a od glavnih evropskih gradova prvu ženu gradonačelnika Berlin je imao 1947.godine, a to je bila Luiz Šreder (Louise Schroeder).

HappyTv.rs
Foto: Twitter/ volimpodgoricu, reflex_ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter