Izvor:
14.06.2016 u 19:02
0

ODLUKA EVROPSKOG SUDA O KOJOJ BRUJI SVET: Britaniji dozvoljeno da ukine BENEFICIJE STRANCIMA!

Evropski Sud pravde doneo je odluku kojom je Velikoj Britaniji omogućeno da ukine beneficije nezaposlenim strancima koji u toj zemlji borave kraće od pet godina, što predstavlja jednu od važnih pitanja pokrenutih pred referendum o članstvu u EU.

Odluka znači da građani drugih država EU koji borave u Britaniji kraće od pet godina u kontinuitetu, gube pravo na socijalnu pomoć ukoliko oni ili članovi njihove porodice nisu zaposleni ili ne mogu da se izdržavaju iz sopstvenih resursa.

London je odlučio da ukine pomoć takozvanih "socijalnih turista", koji su zloupotrebili princip slobode kretanja u EU i doprineli jačanju antievropskih stranaka, prenose britanski mediji.

Premijer Dejvid Kameron je ovim zahtevom Evropskom sudu želeo da smanji beneficije koje su dostupne građanima ostalih 27 zemalja članica EU koji dolaze u Britaniju, očekujući isti tretman kao državljani.

Odluka Evropskog suda je važna, jer predstavlja snažan argument aktivistima koji žele da Britanija ostane član EU.

Evropski sud pravde konstatovao da uslovljavanje beneficija legalnim boravkom u Britaniji može da se tumači i kao diskriminacija stranaca, ali i da je opravdano zaštitom javnih finansija.

Pravo na boravak, pa time i pomoć od države, imaju stranci koji su zaposleni, traže posao ili borave u Velikoj Britaniji duže od pet godina.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter