NOVINE U UN: Po prvi put u ISTORIJI će ova zemlja PREDSEDAVATI!

 

UN

Generalna skupština UN izabrala je sinoć Izrael da prvi put predsedava jednom od svojih glavnih komiteta, a Palestinci i arapske zemlje su takvu odluku osudili.

U tajnom glasanju, od 193 zemlje članice Izrael je dobio 109 glasova, a niko nije bio protiv, ali je bilo 23 uzdržana i 14 nevažećih i 43 glasa za druge zemlje u grupi Zapadnih zemalja i drugih koja je nominovala Izrael da predvodi komitet koji se bavi pravnim pitanjima.

"To je istorijsko dostignuće za Izrael. Vrlo sam ponosan da budem prvi Izraelac koji će biti predsedavajući komiteta" (UN), rekao je izraelski ambasador u UN Dani Danon.

Palestinski ambasador Rijad Mansur se oštro usprotivio, rekavši da je grupa trebalo da nominuje "vrlo odgovornog, kvalifikovanobg kandidata, a ne velikog prekršioca međuarodnog prava".

Danon "predstavlja okupatora" i nije kvalifikovan da predsedava komitetu, ocenio je Mansur, dodavši da je izbor Izraela" negativan, destruktivan i pokazuje nedostatak osetljivosti za našu zabrinutost".

"Kao predsedavajući komiteta radiću sa svim zemljama članicama, uključujući i one koje nisu za mene glasale i one će morati da odluče da li će promovisati stvarne ciljeve Ujedinjenih nacija", rekao je izraelski ambasador.
 
Pravni komitet bavi se aktivnostima UN vezanim za medjunarodno pravo i izraelski ambasador je najavio da će jedan od njegovih prvih zadataka biti da promoviše Sveobuhvatnu konvenciju o medjunarodnom terorizmu.

Izrael, SAD i joše nekek zapadne zemlje godinama su osudjivale ono što smatraju neobjektivnošću institucija UN uperenom protiv Izraela i opsesijom palestinskim pitanjima na račun drugih kriza u svetu.

One su ukazivale na mnogobrojne rezolucije u kojima je Izrael na meti u Savetu za ljudska prava, čije je sedište u Ženevi, i Generalnoj skupštini. Tako da je nova odluka skupštine retka pobeda za Izrael, iako je izvojevana većinom glasova, a ne jednoglasno kao što je izabrano pet članica komiteta.

Izvor:Beta
Foto:Twitter/UNITAR

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Novajlije reality
13:55  Vesti
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18.10  Serija: Suze moje sestre
19:00 Čađava mehana
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Novajlije
21:00  Ćirilica 
23:00  Novajlije reality