FRANCUSKA U ŠOKU: Ubica policajca već osuđen zbog veza za DŽIHADOM, Oland UPOZORIO NACIJU!

Oland

 

Muškarac koji je protekle noći ubio francuskog policajca i njegovu suprugu u napadu povezanom sa terorizmom, već je bio osuđen 2013. za učešće u džihadističkoj organizaciji povezanoj sa Pakistanom, a bio je i predmet nedavne istrage o sirijskoj džihadističkoj mreži, saopštili su policijski izvori. 

Napadač, koji je na smrt izbo 42-godišnjeg policajca u predgrađu Pariza, a potom u njegovoj kući držao kao taoce njegovog sina i suprugu, koju je takođe ubio nožem presekavši joj vrat, identifikovan je kao Larosi Abala (25).

Neimenovani izvori bliski istrazi navode da je Abala pre tri godine osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog "zločinačkog udruživanja u cilju izvođenja terorističkih činova", a sudilo mu se zajedno sa još sedam optuženih, prenosi AFP..

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je danas da je napad u kojem je muškarac u ime Islamske države ubio francuskog policajca i njegovu suprugu "neosporno teroristički čin".

Par je, prema njegovim rečima, "ubio jedan terorista na kukavički način", prenosi AFP.

Oland je novinarama rekao i da se Francuska suočava sa terorističkom pretnjom "veoma velikih razmera", navodi AP. "Francuska nije jedina zemlja kojoj preti terorizam, kao što smo to ponovo videli u SAD, u Orlandu", napomenuo je francuski predsednik.

I francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je danas da ubistvo policajca u predgrađu Pariza predstavlja kukavički teroristički napad, dok je i portparol Vlade Stefan le Fol takođe izjavio za radio RTL da se radi o terorističkom napadu.

Oland je jutros držao hitan sastanak u Jelisejskoj palati povodom napada koji je protekle noći izveden u predgrađu Pariza, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država, kako je objavila agencija Amak povezana sa tom ekstremističkom grupom.

Napadač, koji je protekle noći ubio 42-godišnjeg policajca u predgrađu Pariza Manjanvilu, a potom u njegovoj kući držao kao taoce njegovog sina i suprugu, koju je takođe ubio, identifikovan je kao Larosi Abala (25), a pripadnici specijalnih snaga su ga likvidirali pošto su pregovori o predaji propali.

Abala je već osuđen 2013. godine za učešće u džihadističkoj organizaciji povezanoj sa Pakistanom, javlja AFP, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Ukoliko se potvrdi da je napad delo IS, reč je o prvom napadu ekstremista na teritoriji Francuske nakon što je francuska vlada uvela vanredno stanje posle niza terorističkih napada u Parizu novembra prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Do najnovijeg incidenta u Francuskoj došlo je u trenutku kada je ta zemlja, inače osnivač koalicije na čelu sa SAD koja izvodi vazdušne udare na IS, već pod jakim merama bezbednosti u strahu od terorističkih napada tokom Evropskog prvesntva u fudbalu koje je tamo počelo u petak.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/Ekonomske vesti

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV